Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Белгийци направиха първа копка на завод за електроника в Царацово

Белгийци направиха първа копка на завод за електроника в Царацово

петък, 23 юни 2006 / Прочетено 5717 пъти
Първа копка на завод за електронно оборудване с белгийки капитатал бе направена в село Царацово. То се намира на 15 минути път от Пловдив и на няколко километра от автомагистрала Тракия.

Инвеститор е Телевик България. Седалището на компанията майка Телевик НВ груп е в град Изегем, Фландрия. От общината на селото и частни лица е закупен терен от 5 000 кв. метра, съобщи Investor.bg.
Инвеститорът в лицето на съсобственика на компанията Томас Ферщраен категорично отказа да назове цената, на която е спазарен теренът, но заяви, че първият етап на строителството до края на тази година ще бъде от 1 500 квадратни метра производствени площи. Старите стопански постройки върху терена ще бъдат съборени. Още от догодина се предвижда разширение на производственото пространство.
Само за строителството до края на тази година ще бъдат вложени 600 хил. евро. Ферщраен подчерта, че строителството не е най-скъпата част от инвестицията в Царацово. Най-много средства ще погълне оборудването.
Първият етап на проекта трябва да бъде завършен до края на тази година.
Досега Телевик България е работела в помещения, взети под наем от козметичната компания Ален Мак. Произвежда високотехнологични и скъпи продукти за болнично обзавеждане, транспортни и комуникационни системи, а също и системи за мултимедийно обучение. Работи съвместно с големи компании като Сименс. На пловдивска земя дружеството стъпва през 2000 г. Започва работа само с няколко души, колкото да разбере дали може да развие производство. Сега в Телевик България работят 40 души. Изпълнителният директор на фирмата Георги Стремски съобщава цифрата с уговорката, че при подобно високо технологично производство работната ръка е малко. Както и фактът, че в Телевик България работят няколко души от Царацово. След завършването на новата работна база броят им ще достигне 50-60 души.
През миналата година износът на Телевик България е бил 1 милион евро. През последните няколко месеца обаче експортът е толкова, колкото за предишните две години, съобщиха от ръководството на компанията.
В първата копка на новата производствена база на Талевик България се включи и посланикът на Кралство Белгия у нас Филип Беке.


Икономически портал на регион Стара Загора

 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004495 .