Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Цените на недвижимите имоти във финансова криза. Състоянието на пазара в България, прогнози за 2009

Цените на недвижимите имоти във финансова криза. Състоянието на пазара в България, прогнози за 2009

понеделник, 06 октомври 2008 / Прочетено 5367 пъти
Мнозина предвиждаха краха на на световните финансови гиганти Мерил Линч, Леман Брадърс и AIG да замрази търесенето на имотите у нас. Паника обаче няма, а пазарът е относително спокоен. Обичайните за сезона фактори продължават да оказват влияние върху сделките с недвижимости, но ситуацията на Уолстрийт накара хората да бъдат малко по-бдителни в какво инвестират.


В същото време брокери, банкери и инвеститори изчакват какво ще предприемат другите участници на пазара и не предприемат кардинални действия. Затова и сделките се движат в обичайните си граници, а банките все още не са затегнали политиката си за отпускане на кредити, както мнозина предвиждаха.


Търсенето на имоти в края на 2008 година
След бума на голямото търсене с пик през 2007-а година, когато масово се теглеха кредити и се купуваха имоти за живеене или като инвестиция, днес търсенето на недвижимости се починява на много повече правила. Клиентите са по-взискателни, по-добре проучват местата, където се намират жилищата, интересуват се от опита на строителните фирми, от бъдещото застрояване на квартала и разбира се от вида на имота.
Интересът към старото строителство е серизоно намалял, особено към панелните жилища. Клиентите държат да купят апартамент в сграда с всички комуникации, с добре направена изолация, а екстри като възможности за газификация и инсталация за СОТ, също не са за пренебрегване.

Негативни прогнози за развитие на пазара в България
Заради финансовите сътресения в САЩ се очаква поредното вдигане на лихвите по кредитите средно с 0,5%, а в някои случаи и до 1 на сто. През юли цената на жилищните заеми нарастна с почти 4 на сто, а през август те поскъпнаха с около 3%.
Експерти прогнозират затягане на условията за отпускане на заеми с по-високи лихвени нива и при по-строг контрол при разрешаването им. Това неминуемо ще свие възможностите за развитие на пазара на недвижими имоти.
Финансисти очакват задържане на банковори кредитиране до 40% ръст спрямо миналата година, както и свиване на инвестиционното търсене. Някои от тях съветват да се избягва теглене на големи суми за покупка на жилище заради нестабилната финансова ситуация, която се усети и в Европа.

Положителни очаквания за пазара на имоти в България
Финансовата криза в САЩ няма да се отрази сериозно на търсенето в България, смятат брокери. Всичко негативни прогнози за финансова криза и в България, може да се превърнат в спекулация, от която никой няма да спечели, твърдят други екперти. Пазарът на недвижими имоти е динамичен и голяма част от негативните прогнози за 2009 година се основават повече на субективни, отколкото на обективни причини, смятат те.
България може да извлече ползи от световната финансова криза, смятат брокери. Има вероятност предприемачите да отчетат, че бумът на продажбите вече е отминал и да "приземят" цените си. Първо това трябва да се случи с апартаментите в стари жилищни сгради. Очаква се още да поевтинеят ваканционните имоти и земите за строеж. Най-смелите прогнози са за поевтиняване на цената на квадратен метър от 20 до 30%.
Независимо кой от двата сценария за ехото от световната финансова криза в България се сбъдне, едно е сигурно - решенията на банките при какви условия да отпускат кредити за покупка на жилища, ще предопределят развитието на пазара на недвижими имоти през 2009 година.

Сезонните имоти
Строителите се принуждават да намаляват цените за квадратен метър, особено на сезонните имоти, заради намалялото търсене и голямото предлагане. Чужденците се отдръпнаха от инвестиции в български имоти по ред причини. Българите започнаха да търсят други форми на инвестиции и влагане на средства.
Пред зимния сезон малцина биха си купили апартамент на Слънчев бряг, а за кредитите на фирмите няма сезони и те плащат лихви и през зимните месеци, когато приходите от продажби намаляват.
От друга страна банките все по-трудно отпускат заеми за подобни проекти заради голямото застрояване по Южното Черноморие и рискът част от жилищата да останат непродадени.
Заради отлива на туристи през летния сезон на 2008-а година, много от стаите в продадените апарт-хотели, останаха незаети. Това оказа влияние върху интереса на по-имотните българи да инвестират в такива имоти, тъй като много от тях разчитаха с наеми от летния сезон да подпомагат връщането на теглените за покупка кредити.

Вложения в имоти с цел получаване на наеми
Потенциалните купувачи на пазара разполагат с ограничени възможности за финансиране със собствени средства и все по-често избират по-малки жилища за по-малка сума. Така избягват тегленето на големи суми под формата на кредити заради вероятността от тяхното поскъпване, за което се говори много преди финансовата криза в САЩ. 
Наемите на апартаменти не претърпяха сериозни промени през последните две години, в същото време заради високите цени на офиси в молове и бизнес паркове, все още се търсят жилища за ползване като офиси. Затова често купувачите търсят по-малки жилища на централни места, които да предлагат за ползване от фирми.
Покупките на гарсониери през това лято в София са се увеличили със 17%, в сравнение със същия период на миналата година, отчитат брокери. Обикновено най-търсените двустайни жилища, са с намалели близо два пъти подажби. Сравнително непроменено е търсенето на тристайните жилища, които по принцип изискват по-големи инвестиции.
Такива са тенденцията за ръст на продажбите на едностайни апартаменти  и във Варна. През 2008-ма продадените гарсониери са с 10% ръст спрямо миналата година. Двустайните апартаменти и в морския град бележат спад спрямо общия брой сделки.

Кога да се купи имот?
През месец септември мнозина активно търсещи жилища започнаха да се колебаят в действията си заради съветите на брокери и финансисти да изчакат как ще реагира пазара в България на финансовата криза в САЩ. Все още няма анализи с колко са намалели сделките спрямо миналата година по това време, но се усеща напрежение, твърдят брокери. Въпреки несигурността, клиентите, които са решили да теглят кредити и вече са направили постъпки за получаването им, намират подходящия за тях имот и ги купуват.
Други пък се вслушаха в съветите да не купуват жилище до края на годината, когато тенденциите на пазара на недвижими имоти ще бъдат ясно очертани.
Заради това изчакване, има голяма вероятност 2009-а година да започне с бум на продажбите на имоти, които са задържани през последните 3 месеца на 2008-а година, особено ако мрачните прогнози не станат реалност.
Според брокери нормалната логика на пазара е цените на евтините апартаменти, както и на луксозните имоти да се запазят, тъй като тяхното търсене е относително постоянно през последните години. Очаква се да настъпят промени в цените на имоти в средния сегмент, за които обикновено се иска повече от реалната им пазарна стойност.
Продажби на недвижими имоти в световен мащаб
Преди време бившият икономист на МВФ Кенет Рогоф  предвиди задълбочаване на финансовата криза в САЩ и банкрути на банки и инвестиционни институции. Прогнозата му вече се сбъдна: Лемън Брадърс стана поредната жертва на финансовата криза.
Инфлацията в САЩ удари рекорд за последните 17 години. През юли поскъпването на живота в най-голямата световна икономика е 0.8%, като годишно спрямо юли 2007 г. е 5.6%.
За сравнение в България инфлацията за август е 0.1%, а за последните 12 месеца - 11.8%, далеч над прогнозите на Централната банка за 8% инфлация до края на годината, както и прогнозите на правителството за 6.5% инфлация.
Един от най-големите европейски консултанти за недвижими имоти - DTZ твърди, че последиците от сътресенията във финансовия свят ще продължат и догодина, а намирането на финансиране за проекти и сделки в сектора ще бъде затруднено. Според проучване на фирмата 75% от участниците на европейския пазар на бизнес имоти очакват допълнително затягане на условията за кредитиране.
Пазарът във Великобритания, където промяната на цените се усети най-силно, започна да стабилизира, твърдят експерти. Но общият обем на банковите транзакции все пак е намалял с 42 на сто спрямо същия период 2007 г. Рязката промяна в цените на имотите във Великобритания е довела до повишение на нивото на доходност от наеми със 123 пункта в сравнение с април 2007 г., когато то е било най-ниско.
От DTZ предупреждават, че очакванията на купувачите и продавачите за цените продължават да се разминават и много сделки няма да бъдат осъществени.
Интересен е фактът, че все по-атрактивен район за инвестиции в недвижима собственост, е Азия (основно Китай), където 56% от участниците в проучването планират да наплавят вложения.
Очаква се цените на жилищата в Румъния да отчетат понижение в следващите няколко месеца. Според други анализатори, румънският жилищен пазар ще бъде доста динамичен в следващите 5 години. Те очакват движение на цените, както при новите жилища, така и при старите.
Факт е, че финансовата криза не е от вчера и пазарите в САЩ и Западна Европа отчитат непрекъснато понижение в последната една година.

В световен мащаб пазарът на имоти в Източна Европа е единственият, който отчита повишение.
Тъй като светът на банковите и финансови термини изглежда необятен и често може да обърка потребителите, най-важното, което трябва да запомните е – не взимайте решение за теглене на кредит само по обявения лихвен процент, без да си изясните какво точно означава цитираната цифра, и колко скъпо ще ви излезе всъщност обслужването на задължението.

     Източник www.bgwebcredit.com


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.009243 .