Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow AIS строи най-модерната ТЕЦ в Югоизточна Европа

AIS строи най-модерната ТЕЦ в Югоизточна Европа

вторник, 06 юни 2006 / Прочетено 6555 пъти
През юли започва строежа на AIS ТЕЦ „Марица изток 1”. Първата копка на новата централа край Гълъбово беше направена вчера с пищна церемония.

Проектът се реализира от американския консорциум AIS, който ще направи най-голямата инвестиция не само в България, но и в Централна и Източна Европа в размер на 1,4 млрд. евро. Ще бъдат изградени два енергоблока с обща мощност 670 мегаватчаса. Първият блок ще заработи слез 36 месеца, а вторият ще бъде пуснат в експлоатация до края на 2009 г. Новата централа ще гарантира развитието и на минната индустрия в страната. Има подписано споразумение за следващите 15 години да използва лигнитните въглища, добивани в „Мини Марица изток”. Годишно на мините ще се плаща по 80 млн. лв.
През периода на строителството ще бъде осигурена работа на 2000 души. Трайните работни места при старта на централата ще са 250. На местни строителни фирми ще бъдат възложени поръчки за 200 млн. лв.
За екологични проекти са осигурени 18% от инвестицията. С изграждането на сероочистващите инсталации ще бъдат пречистени 95% от праха в димните газове.
Главен изпълнител на проекта е френската компания „Алстон”, а подизпълнител е турският „Гама холдинг”.
Изграждането на новата централа е най-доброто и навременно решение, тъй като предстои изваждането от експлоатация на блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Така ще се гарантира водещата роля на България на електроенергийния пазар за 5 години напред, обяви президентът и главен изпълнителен директор на АIS Пол Ханрахан.
Страната ви ще продължи да се развива и ще бъде енергиен център на региона, подчерта и посланикът на САЩ Джон Байърли, който беше официален гост на церемонията. той отбеляза още, че това е най-голямата американска инвестиция от всички, взети заедно през последните 15 години.
Ще подкрепяме и други проекти в България, особено в сферата на образованието, заяви Питър Литгоу, новият главен директор на AIS Марица изток 1, който обеща проектът да бъде изпълнен в обявените срокове. За нас това е голямо предизвикателство и ще докажем, че България може да бъде световен лидер в енергопроизводството.
Не можем да не се притесняваме от забавянето на други проекти, като в ТЕЦ „Марица изток 3”, например, но тук случаят е друг. AIS е добре познат и сериозен инвеститор и ще изпълни поетите ангажименти, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.
Колко ще струва произведеният ток от AIS ТЕЦ Марица изток 1, ръководството на американската компания не пожела да каже, само стана ясно, че при подписването на договора държавата е успяла да свали цената с 14%.
Овчаров каза още, че в края на годината трябва да започне строежът на АЕЦ „Белене”.

* * *
Стартира най-голямата инвестиция в България
С пищна и добре организирана церемония вчера в Гълъбово бе направена дългоочакваната първа копка на новата електроцентрала "AES - Марица Изток I". След освещаването на мястото от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион лопати забиха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, главният изпълнителен директор на компанията Пол Ханрахан, досегашният изп. директор на проекта Матю Бартли, Питър Литгоу, който сега поема поста, посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джон Байърли, пише вестник Старозагорски новини.
Министър Овчаров направи и атрактивно загребване с багер, подходящо украсен за случая. Този проект е важен за България по няколко причини, посочи Пол Ханрахан. Това е доказателство, че България бележи сериозен икономически напредък, особено в този регион, използването на местно гориво гарантира енергийната сигурност, което има голямо значение при динамичния пазар на горивата, ще бъдат използвани съвременни системи за екологична сигурност и контрол, и не на последно място - новата централа е най-голямата инвестиция "на зелено", която ще се осъществи до ключ, поясни той. България може да бъде лидер в електропроизводството, убеден е новият изп. директор на проекта Питър Литгоу. За това ще допринесе новата централа - мощна и отговаряща на всички стандарти. Литгоу изрази готовността на AES да подкрепя проекти на местно и регионално ниво, които ще подпомагат развитието на региона, както и да споделя опита си, за да бъдат привличани допълнителни инвестиции в България. Личните ми предпочитания са свързани с проекти и инициативи в областта на образованието, добави той.
Тази инвестиция е не само най-голямата в България, тя е по-голяма от всички американски инвестиции от началото на промените, категоричен бе посланикът на САЩ Джон Байърли. Словото му прозвуча оптимистично за икономическото развитие на страната. Според него новата централа ще позволи на България да запази стратегическото си предимство на износител на електроенергия в региона. "Американските инвеститори проправят пътя и показват на други инвеститори, не само от САЩ, че България е подходящо място за инвестиции - с развиваща се икономика и с добре квалифицирана и мотивирана работна сила", мотивира се той. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров определи деня като добър и щастлив. "Ако днес въвеждахме в експлоатация първия блок от новата електроцентрала, а още по-добре - втория, щях да бъда още по-щастлив, защото в близките години новите мощности много ще ни трябват", продължи той. И огласи проучване на ООН, според което България е втората най-желана дестинация за инвестиции в света в областта на енергетиката.
През 2005 г. са привлечени 2 млрд. евро преки инвестиции - най-много за последните 15 години. Само за първите 3 месеца на тази година те са се увеличили двойно, а с проекта "AES - Марица Изток I" ще бъде постигната поставената от правителството цел - 3 млрд. евро, сигурен е министърът. В рамките на 36 месеца след старта на проекта ще влезе в експлоатация първият енергоблок с мощност 335 мегавата, а 6 месеца по-късно - и вторият, увериха от компанията. По време на строителството ще се разкрият 2000 работни места, а готовата централа ще се управлява от 250-членен персонал. Още 50 работни места ще осигури специалната площадка за депониране на отпадъците на новата централа. За българските фирми подизпълнители са предвидени около 200 млн. лв., но е възможно те да се увеличат. Според министър Овчаров AES е сериозна корпорация и едва ли ще бъдем свидетели на забавяне на проекта, както това се случи с ТЕЦ "Марица Изток 3". Всички официални лица припомниха дългия път на проекта, преминал през 3 правителства, и благодариха на хората и екипите, довели до деня на първата копка. Старата ТЕЦ "Марица Изток 1", която е част "Брикел", е 500-мегаватова, но в момента са изведени от експлоатация 300 мегавата. Според директивите на Европейския съюз тя има 20 000 часа живот след 1 януари 2007 г. Ако изграждането на новите мощности върви по план, след 3 години срещу старата централа ще се изправи новата, напълно различна като вид и технология "AES - Марица Изток 1".


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004595 .