Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Инвестицията в земеделска земя - трудна, но изгодна

Инвестицията в земеделска земя - трудна, но изгодна

вторник, 30 септември 2008 / Прочетено 3783 пъти
Настоящият кризисен момент за фондовата борса най-вероятно кара много от родните инвеститори да се замислят за други форми на вложения, или поне в друг клас активи. И като имаме предвид, че кризата за българския фондов пазар съвпада с тази за международните пазари, както и липсата на голям избор на инвестиционни възможности, то вариантите далеч не са толкова много.

Българите традиционно са ориентиране към инвестиции в недвижими имоти. Трябва да се има предвид обаче кризата, обхванала имотните пазари, която е възможно да засегне и българския, пише profit.bg .
Като отхвърлим инвестицията в жилище или търговски имоти, напълно логично изплува възможността за инвестиция в земя като една от малкото алтернативи, които биха се понравили на инвеститорите.
От представители на по-старото поколение често ще чуете, че земята никога не поевтинява, или в главата на инвеститора това се превежда като инвестиция с относително “нисък риск”. Освен капиталова печалба, една от отличителните черти на този тип активи е и фактът, че носи доход под формата на рента.
Възможностите за закупуване на земя са няколко – такава, върху която да се строи, или земеделска земя. Бумът на строителните имоти през последните години доведе до значително поскъпване на първия тип земя.
По-хубавите парцели в градовете или в курортите отдавна вече са изчерпани, а собствениците, които все още не са ги продали, имат често твърде “нереалистични” очаквания за цената им.
Да не говорим, че инвестицията в подобен род парцели изисква твърде големи по размер средства, като в условията на забавяне в строителния сектор може да се окаже неликвидна и дори прекалено “рискова инвестиция”.

Инвестиция в земеделска земя
Все още този тип актив е твърде евтин у нас, ако го сравним с останалите страни от ЕС. Цената на земята в страната ни е най-ниска сред страните от ЕС, като е седем пъти по-евтина от тази в Гърция и с около 20% под нивата й в съседна Румъния, като се има предвид, че по качества далеч не им отстъпва.
Като вземем под внимание и факта, че този актив е сред най-поскъпващите през последните три години, като за този период средното повишение в цената на земеделската земя възлиза на значителните 40%, то логиката подсказва, че това може да се окаже един добър хеджиращ инструмент - на фона на кризата. Инструмент, подобен на златото на развитите пазари, което е “спасителен остров” в моменти на криза.
Като изчислим, че от този актив се произвежда продукция, която се търгува на международните пазари, както и факта, че ако ефективността с течение на времето постепенно започне да се приближава до тази на стопанствата от останалите страни от ЕС, то логично би било да се стеснява спреда между цената на земята у нас и в останалите страни.
Разбира се, трябва да се изчистят и някои странични разсейващи фактори, като субсидиите, получавани в някои европейски страни, които са на път постепенно да отпаднат по естествен път.
Най-хубавото в случая е, че инвеститорите, желаещи да се облагодетелстват от евентуално бъдещо поскъпване на земеделската земя, могат да го направят изключително лесно и без съществени разходи. Няма изисквания за размера на капитала посредством инвестиции в акционерните дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в земеделска земя.
Като предимство можем да подчертаем и факта, че България е единствената държава сред страните от Централна и Източна Европа с АДСИЦ-ове. Този лесен достъп ще спаси инвеститорите от трудното начинание да търсят директно да закупят земеделска земя, което е сериозно изпитание. Пазарът у нас е силно разпокъсан, като е съставен от голямо предлагане на малки разпръснати парцели със среден размер от едва 6 декара.
Истинско предизвикателство е и да се мине през цялата “мъка” по регистриране и прехвърляне на земята, което може да отнема месеци, а за чуждестранните инвеститори направо не си струва.
Да не говорим, че подобна инвестиция би могла да се окаже доста неликвидна, като впоследствие може да не намерите купувач точно на този парцел, точно в този район, както и арендатор за него, за да го отдавате под наем.
Дружествата със специална инвестиционна цел имат и други предимства. Пълна прозрачност, регулация от държавните органи, както и това, че разпределят минимум 90% от чистата си печалба като дивидент за акционерите.
Доходите за акционерите са необлагаеми, като липсва корпоративен данък върху капиталовата печалба. Данъкът върху дивидента е 5% за индивидуалните инвеститори.
Три АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, са най-големите в страната по капитал. Те са между най-големите дружества по пазарна капитализация на Българска фондова борса и са сред 10-те най-активно търгувани дружества, с което допринасят за по-високата ликвидност на борсата.
И накрая би могло да се обобщи, че инвестицията в АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, е относително нискорискова и сигурна поради стабилния ръст на цената на земята от 20-30% годишно и на арендното плащане от 50% на година.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.008277 .