Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Новини arrow Фуражният завод в Стара Загора е най-модерният на Балканите

Фуражният завод в Стара Загора е най-модерният на Балканите

неделя, 19 март 2006 / Прочетено 9204 пъти
Кольо Колев, управител на фирма Зоохранинвест, която от година е собственик на Фуражния завод в Стара Загора, е роден на 11 май 1969 г. в Нова Загора.

Завършва Ветеринарния техникум в Стара Загора, а след това и зооинженерство в Тракийския университет, пише вестник Национална бизнес поща.
Започва пьтя си в бизнеса с търговска дейност с фуражни суровини и фуражни добавки за животни през 1995 г. Както той споделя, шансът му бил да попадне на сериозна международна корпорация, търсеща представител за България. Висококачествените продукти, които започвада предлага, му позволяват да пробие в бранша и да извоюва добра позиция както на вътрешния, така и на международния пазар. След определено ниво, казва г-н Колев, разбираш, че ако се занимаваш само с търговия, ставаш зависим от производителите. Именно за това поема по трудния път на производителя. Най-напред построява фуражен цех и Зърнобаза в с. Съдие-во, а през април 2005 г. закупува един от най-големите фуражни заводи в България - този в Стара Загора.
Семеен е, има дъщеря.
* * *
-  Г-н Колев, купихте Фуражния завод в Стара Загора на 1 април миналата година явно съвсем не на шега...
- Изключително важно за мен бе да постигна такова ниво на фирмата, че да мога да предложа на клиента всичко в сферата на храненето на животни - от зърното до витамините и минералите. Целта ни е този Фуражен завод да стане един от най-модерните на Балканския полуостров. Предприятието има потенциала, ние пък имаме знанията, уменията и възможностите да го направим, фуражният завод ще бъде логистичен център, в който животновъдите ще са комплексно обслужвани, фирмата, чийто собственик съм, се занимава и с търговска дейност - внасяме фуражни добавки, соев шрот, аминокиселини и др. С тях зареждаме животновъди и други фуражни заводи. Разполагаме със собствен автотранспорт, който ни позволява да поемем ангажимент пред клиентите 24 ЧАСА СЛЕД ЗАЯВКАТА СТОКАТА ДА БЪДЕ ДОСТАВЕНА НА МЯСТО ВЪВ ВСЯКА ТОЧКА НА СТРАНАТА.
Обслужваме клиенти, които искат да си вземат както 1 кг, така и клиенти, купуващи в промишлени количества.
-  Какъв е обемът на производство на старозагорския завод?
-  Разполагаме с три производствени линии и при непрекъснат цикъл на работа можем да произвеждаме 700 тона фураж на ден, при това за всички видове селскостопански животни, включително и за някои екзотични видове. Освен това имаме четири гранулиращи линии, с които произвеждаме гранулирани фуражи за патици, риби, зайци, щрауси и кучета. Като качество това наше производство не отстъпва на вносните, но цената му е значително по-ниска. Заводът притежава и лицензирано зърнохранилище. Не мога да не спомена, че НИЕ СМЕ ПЪРВИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ НА МЛЕКОЗАМЕСТИТЕЛИ ЗА СВИНЕ И ПТИЦИ.
Качествени са биоконцентратите и пълноценните комбинирани фуражи, които предлагаме на пазара. Рецептите, по които работим, са създадени от мен и наши консултанти от чужбина и лично отговаряме за всяко наше производство. За огромна радост отзивите на клиентите са повече от добри.
Заводът ни има фирмен магазин. В него клиентът може да си купи готов фураж, но ако предпочита, може да си купи фуражните добавки и суровини, с които сам си направи фуража. Предлагаме всичко за фуражите - от А до Я. Работим със световноизвестни компании като датската Vitfoss, Kemin, BASF... ЗАПОЧВАМЕ РАБОТА И С ЯПОНСКИЯ ГИГАНТ AJINOMOTO.
Основни доставчици сме на фуражни добавки за най-големите у нас фирми, отглеждащи свине - Бони Оборот, Аякс и др.
Имаме дистрибутори в цялата страна. Наши фуражи се продават от Сандански до Силистра, от Монтана до Варна.
-  Нарастването на цените на фуражите и фуражните смески от няколко години се сочат като проблем номер едно от българските фермери...
- Добре познавам психиката на стопанина и винаги, когато калкулирам цената на всеки продукт, се поставям и на мястото на клиента. Въпреки поскъпването на зърното, не сме повишили цените и сега, когато хората купуват малки пилета и пуйчета, стартираме с цени като тези по време на жътва.
- Как го постигате?
-  Бидейки големи вносители, закупуваме абсолютно всички суровини на изгодна цена, ползвайки големи отстъпки, а като големи производители реализираме сериозни обеми. При нас клиентите могат да правят също фураж на ишлеме и да го получават както пакетиран, така и насипен. Обслужването е пълно, включително товаренето. ДЪРЖИМ МНОГО И НА НЕФОРМАЛНИЯ КОНТАКТ С КЛИЕНТА, на разменената информация, на мнението му. Връзката с хората и действителните им проблеми, с препоръките им, според мен, са основната част от истинския маркетинг, от истински успешния бизнес. Стремим се да съдействаме на клиентите си. В ситуацията сега с птичия грип много птицевъди изпитват жесток удар върху бизнеса си. Затова им предоставяме стокови кредити - в труден момент ако не помогнеш, кога?
Големият проблем на фуражното производство е сивата икономика. Изключително добро решение е всички производители да въведат задължително НА8Р. Това изискване до голяма степен ще разчисти пазара от нелоялна конкуренция и от произвеждащите нискокачествени продукти.
Мисля, че ще останем съвсем малко фуражни заводи в България, но затова пък ние можем да гарантираме абсолютен контрол от входа до изхода. Лабораторията, с която разполагаме, извършва ежедневни изследвания и контрол на целия произведен обем фуражи.
ОТ 17 ДО 19 АПРИЛ СЪМ ПОКАНИЛ ФРЕНСКИ ЕКСПЕРТИ, които ще направят пълен одит в завода и заедно ще на-чертаем план на нужните промени. Смятаме да работим на европейско ниво. За тази една година като собственици вече успяхме да направим много -предимно за подобряване на условията на труд, защото съм убеден, че работникът трябва да чувства грижа и уважение към себе си и към труда, който влага.
Хубавото е, че водещите западни компании, с които работим, не пестят време и знания, предоставят ни ноу-хау, обучават специалистите ни. Аз самият често съм на специализации в чужбина.
- Имате ли достатъчно квалифицирани кадри?
- Това е огромен проблем и за това провеждаме вътрешнофирменни обучения с цел създаване на оптималния екип. При нас са добре дошли всички хора, които имат желание да работят и да се развиват.
НУЖДАЕМ СЕ ОТ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ИМАТ АМБИЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ и кариера в „Зоохранинвест". Непримирими сме към мързеливите и интригантите. Те нямат място при нас. Започнахме партниране с Ветеринарния техникум и Тракийския университет. При нас ще идват на упражнения и стаж студенти и ученици. На тези, които имат хъс за работа, след завършването им ще предложим трудови договори... Има и много качествени хора като моята заместника Павлина Събева например. Тя е изключителен професионалист и се занимава с цялостната логистика на фирмата. На много високо ниво в бизнеса е. Щастлив съм, че я имам до себе си. С нея сме добър екип.
- Каква е перспективата пред Вашата фирма при присъединяването на България към ЕС? Очаквате ли натиск от страна на европейски компании?
-  Натиск на европейския пазар можем да осъществяваме по-скоро ние, отколкото да търпим такъв на наша територия. Ние сме подготвени за ЕС, особено с този завод, който не е плод на импровизация, а е строен именно като фуражен завод. Имаме възможността да работим професионално, при това с предимството на все още неизравнени с Европа цени на електроенергията, горивата и суровините, следователно поне в началото ще бъдем с по-ниска себестойност на продукцията.
ЗООХРАНИНВЕСТ ИМА УНИКАЛНИ РАЗРАБОТКИ НА ПРОДУКТИ, КОИТО ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ В ЕВРОПА. Притежаваме жп-товарище, което е огромно предимство. То е една от сбъднатите ми мечти. В момента товарим вагони предимно за износ в Турция, а предлагаме и като услуга използването му. След присъединяването към ЕС очаквам да разширим пазара си.
-  С какво се занимавате извън работата?
-  Изразът „извън работата" дори не мога да го асимилирам. На практика работя непрекъснато. Това е единственият начин да успяваш. Релаксирам, когато пътувам, обичам да пътувам, а за щастие пътувам много. Бил съм в почти всички страни на света. Считам, че едни от най-ценните ми контакти са с учените в сферите, които ме интересуват. Имам прекрасни партньори в Америка. САЩ инвестират огромен ресурс в научни разработки и имат огромни достижения, но СКАНДИНАВИЕТО И ОСОБЕНО ДАНИЯ ЗАСЕГА СА НЕДОСТИЖИМИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.
В тази малка страна с изумителна социална политика живеят изключителни патриоти. Моят партньор там бе изхвърлил веднъж всички продукти, купени от съпругата му, защото напазарила не датски, а двойно по-евтините немски хранителни стоки (живеят на 30 км от Германия и ходят там ежедневно).
Хубаво би било да се научим да пазим и подкрепяме българското, за да я има България.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004552 .