Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow МО не отговори къде се губят десетки тонове боеприпаси

МО не отговори къде се губят десетки тонове боеприпаси

сряда, 13 август 2008 / Прочетено 3569 пъти
Преди няколко дни "Старозагорски новини" направи официално писмено запитване до Министерството на отбраната КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА НАД 50 000 ТОНА СТАРИ БОЕПРИПАСИ. Питането ни беше провокирано от данните, изнесени от настоящия министър на отбраната Николай Цонев, който на 6 август 2008 г. съобщи пред медиите, че в България има 46 000 тона стари боеприпаси, за чиято утилизация е обявен конкурс, и от данните, изнесени от бившия зам.-министър на отбраната Симеон Николов, че през октомври 2005 г. във военните складове е имало около 100 000 тона стари боеприпаси - патрони, снаряди и гранати.


А мотивът за журналистическия ни въпрос беше - премълчаната истина за системните обгазявания в Старозагорски регион в периода 2004-2006 г., отделни факти от която започнаха да излизат наяве след взрива в Челопечене.
Вместо писмен отговор, завчера от Пресцентъра на МО в телефонен разговор ни препратиха да изслушаме интервю на бившия военен министър Веселин Близнаков от декември 2007 г. (архивиран звуков запис в сайта на МО), в който се прави обзор на проектите за модернизация на българската армия.

Старозагорски новини публикува дословно разговора ни с пресцентъра на МО, проведен на 11 август т.г.

- Изпратихме Ви писмено въпроса ни: Къде изчезнаха 50 000 тона стари боеприпаси в периода октомври 2005 г. - август 2008 г.?
- Аз бих Ви посъветвал да изслушате пресконференцията на министър Близнаков от 7 декември миналата година - има я качена на сайта. Там той точно обяснява, че от 2006 г. проектът за утилизация - един от модернизационните проекти на въоръжените сили, частично е започнал да се изпълнява и старите боеприпаси са намалели с ЕДНА ТРЕТА. Затова ви се губят определено количество тонове от интервюто на Симеон Николов и сегашните данни, които дава министър Цонев.

- Това ли е отговорът?
- Да, можете да послушате пресконференцията, там министър Близнаков обяснява по какви механизми са извършвали утилизация на боеприпасите.

- Можем ли да получим малко повече информация - в Старозагорско къде са се унищожавали стари боеприпаси?
- В Старозагорско не са се унищожавали боеприпаси.

- Безсмислено е повече да се лъжем, тъй като частна фирма в Стара Загора през 2007 г. е утилизирала 1000 снаряда, закупени от МО. И това го твърди нейният собственик пред "Старозагорски новини".
- Аз Ви говоря за военния полигон (б.р. - "Змейово"). Не отговарям за фирмите в Старозагорско, а за обектите на МО. Мога да Ви кажа, че тези проекти за утилизация, които са засягали дейността на военни структури, са свързани със заводите в Костенец на "Терем" и Велико Търново. Това го казва министърът, затова Ви съветвам да прослушате пресконференцията.

- Пиротехниката къде се е унищожавала?
- Повече информация не мога да Ви дам за съжаление. Това беше другото, което исках да Ви кажа. След инцидента в Челопечене прокуратурата води следствено дело и всякаква информация в момента не може да Ви бъде подадена.


* * *
Ако 1/3 от боеприпасите са унищожени до края на декември 2007 г., както твърди бившият военен министър Близнаков, простата аритметика показва, че отново на МО се губят стари боеприпаси - около 30 000 тона.
Старозагорци отдавна свикнаха с рефрена за строго секретните обекти и военни тайни. И на прокурорски проверки свикнаха - до една ялови - от 2004 г. до сега.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006213 .