Полигон Змейово прави пожарообезопасяване

сряда, 13 август 2008 / Прочетено 3846 пъти
В 11 часа на 13 август гражданин на Стара Загора информира естник Старозагорски новини, че в района на надлеза за с. Змейово (западно от пътя Стара Загора - Казанлък) е видял димно кълбо с диаметър около 100 метра, идващо от полигон "Змейово". Подобни сигнали вчера са получени и в Екоцентър - Стара Загора.

Военните - държава в държавата
Областната структура "Пожарна безопасност и спасяване" вчера е изпратила пожарна кола на полигон "Змейово", но огнеборците били върнати от портала на военната обител.
Според действащите нормативни уредби, военните не са длъжни да ги известяват предварително за действия, предприети на техни обекти, в конкретния случай - полигон "Змейово". Пожарникарите от областната структура можели да бъдат потърсени за съдействие само ако имало съмнение, че огънят ще се разпростре извън пределите на военния обект. Или казано по друг начин - военните бяха, а и след взривовете в Челопечене останаха, държава в държавата.
Старозагорски новини направи опит да се свърже с ръководството на полигон "Змейово", но безуспешно. По-късно от Екоцентър - Стара Загора, разпространиха съобщение по медиите, че командирът на полигона Сергей Марков е разяснил ситуацията: "Извършваме планирани мероприятия, наричани при нас пожарообезопасяване, при които действия изгаряме сухи треви. Именно тези наши действия при следващи бойни изпитания ще попречат за възникването на пожари в района на изпитанията. Няма опасност от възникване на пожар. Взели сме всички необходими за целта мерки" (цитатът е дословен).

Защо в разгара на лятото?
Подобна "пожарообезопасителна" дейност на полигон "Змейово" беше извършена и миналата година, но на 14 май, а не в разгара на лятото. Тогавашният командир на полигона Дечко Колев обясни на екипа на "Старозагорски новини" (извършил проверка на мястото на палежите), че се горят площадки, които ще са им необходими за бъдещо изпитване на оръжие.

Изпитване или унищожаване?
"Изпитване (на оръжие) е дежурният глагол в полигон "Змейово", когато някой цивилен си позволи да попита военните какво се прави във военна обител. През 2006 г. представител на медията ни видя в складовете на полигона стотици дървени сандъци с боеприпаси, някои от които произведени през 1962 или 1974 г. Видяхме и огромните ями, снабдеми с ел.кабели, които след визитата ни бяха изравнени със земята. През същото това време (2005-2006 г.) станциите на РИОСВ - Стара Загора, отчетоха стотици наднормени стойности на азотни и въглеродни оксиди - замърсителите, които се отделят при горене на боеприпаси, и каквито, но в по-ниски стойности, бяха замерени в Софийско, след взривовете в Челопечене.
Сега в разгара на лятото отново се подготвят площадки за изпитание... Всъщност какво толкова имаме да изпитваме, след като основните производители на боеприпаси в България си имат собствени полигони, а полигон "Змейово" се ползва от тях основно за изпитване на далекобойност.
Може би арабският пазар отново ни е подал ръка, както беше в соцвремето... Или пък се освобождава терен за предстоящата утилизация, за която МО отпуснаха 30 милиона лева и обявиха конкурс за изпълнители. Много частни фирми, притежаващи лиценз, сигурно могат да разглобят даден боеприпас. А тоновете пиротехниха, останала след отделянето на метала?...


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005117 .