Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Пет стъпки към овладяването на личния финансов баланс

Пет стъпки към овладяването на личния финансов баланс

понеделник, 11 август 2008 / Прочетено 3905 пъти
В напрегнатото и динамично ежедневие често попадаме в екстремни ситуации. Домът и работата не са единствените труднопредвидими сфери, от които да очакваме приятни и неприятни изнади. Към променливите фактори можем да включим и честите кризи и възходи в състоянието на личните ни финанси.

Независимо от това, дали изненадата във финансовото ни състояние е положителна или отрицателна, ние трябва да се научим да приемаме спокойно случилото се и да обмислим бързо и трезво вариантите за наваксването или усвояването на непредвидените разходи/приходи.
Да контролираме такива ситуации означава, независимо от моментното състояние добро или лошо, да можем да отговорим на предизвикателството с максимална ефективност и минимален стрес. Затова екипът на bgwebcredit ви предлага пет стъпки по пътя към винаги балансирания бюджет.
 
Стъпка 1:   ОВЛАДЕЙТЕ СТРЕСА
Независимо от моментния дисбаланс във вашето финансово състояние и моментното "няма да се справя", притеснението и излизането извън контрол не спомагат за възвръщането на нормалното ви финансово положение.
Бъдете решени  да се справите с проблемите, да вземете контрол над тях. Това, че общото число на задълженията многократно надхвърля вашите моментни възможности, не означава, че не можете да разпределите и "разбиете" дълговете си във времето. Важно е те да бъдат разпределени като "спешни" и "с възможност за отлагане".
И най-важно  запомнете, че състоянието на задълженост има край, то е моментно и стига да се овладеете и да мислите трезво, ще намерите рано или късно изход от състоянието, в което се намирате и скоро няма да мислите само за разходи. Наближава месецът, в който няма да закъснеете с плащането на сметки. Вие сте на път да станете отговорни спрямо своя финансов баланс. Първата стъпка към това е осъзнаването на нуждата от промяна в организирането на личните Ви пари и овладяването на притеснението и стреса.
 
Стъпка 2: МИСЛЕТЕ ОТРАНО
Често, когато дойде краят на месеца и успеем да изплатим сметките си за основни задължения си отдъхваме и спираме да мислим за тях. Това е грешен ход.

След като платите сметката за телефон например и се чувствате облекчени, трябва да съобразите, че в края на следващия месец, тя ще пристигне отново.
Предлагаме ви да разгледаме следващия пример.
Идва краят на месеца и семейство Петрови най-после погасява и последното задължение – това за домашния телефон. Най-често човек се сеща за сметката си за телефон, когато види плика в пощата. Госпожа Петрова обаче има друг подход. Тя започва събирането на пари за телефон скоро след покриването на поредното си задължение. Така, когато е заделила някаква макар и малка част от евентуалната й сметка за следващия период, а след два дни и се налага неочакван ремонт на банята, тя знае че все пак има някаква готовност и някакви финанси приготвени за следващата телефонна сметка сметка. Този подход значително помага на госпожата да не изпадне във финансова и емоционална криза.
 
Стъпка 3: СЪБИРАЙТЕ
Изненадите във финансов план не са само отрицателни. Често пъти идват неочаквани приходи – повишения, по-малки разходи от предвиденото, премии. Не харчете тези пари безразборно, защото не знаете, кога ще Ви потрябват. По-добре е да ги запазите в банковата си сметка, отколкото да си купите дреха.
Определете си един резерв от сума, която да знаете, че винаги е на ваше разположение за спешни случаи. Ако след известно време почувствате вашия финансов баланс отново стабилен, събраните пари винаги могат да бъдат оползотворени.

Стъпка 4: ПОТЪРСЕТЕ ПОМОЩ – ПОТРЕБИТЕЛСКИЯТ КРЕДИТ
Разбира се, понякога каквато и тактика да имаме, попадаме в парична безизходица, получавайки знание за огромен непредвиден разход. От тази ситуация обаче отново има изход – кредитът. Този така разпространен по света метод все повече набира популярност и в България.
Не, когато чуете кредит, това не означава задължително доживотно изплащане и огромни лихви. С разрастването на българския пазар, банките предлагат по-малки кредити съответно с по-малки лихви.
Ако не сте достатъчно запознати с тази възможност бързо и лесно да погасите неочакваните задължения, ние ще ви помогнем. За целта трябва да направите три неща:
-          определете големината на сумата, от която се нуждаете
-          разберете тънкостите при тегленето на кредит, както и вашите права.
-          споделете с нас желаните детайли по кредита и изберете най-добрата оферта
 
Въпреки  че, контролирането на собствените финанси не е лесно за всеки, при желание и последователно мислене бихте могли и вие да се справите. Най-важно е да не забравяте, че независимо от финансовото ви положение парите се изкарват и те са само средство.
       Източник: www.bgwebcredit.com


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005747 .