Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Репортер от Нова телевизия "купи" колите на Филчев и Първанов

Репортер от Нова телевизия "купи" колите на Филчев и Първанов

понеделник, 21 ноември 2005 / Прочетено 4304 пъти
Репортерът от Нова телевизия Васил Иванов "купи" за 2000 лв. БМВ-то на президента Георги Първанови за 1000 лв. мерцедеса на главния прокурор Никола Филчев.
Сделките са станали при столичния нотариус Георги Златев и са заснети със скрита камера. След огласяването на случая, нотариусът бе прибран зад решетките за 24 часа. Очаква се Златев да бъде отстранен от длъжност. 
    Вестник Политика, 19.11.2005


Васил Иванов: Опитаха да спрат репортажа ни

Двама прокурори дойдоха с постановление, защото бил следствена тайна, казва разследващият журналист, купил колата на Филчев
Репортерът Васил Иванов показа по Нова тв в събота вечерта как екип на телевизията купува служебните коли на главния прокурор и на президента при нотариуса Георги Златев. Засега нотариусът е задържан.

- Г-н Иванов, имаше ли натиск да не излъчвате репортажа? За него се чу дни преди излъчването му.
- Няколко часа преди излъчването дойдоха двама районни прокурори, всеки със свое постановление, да спрат предаването. Единият беше написал, че забранява излъчването на репортажа, защото е следствена тайна, а другият, че не позволява със същия мотив. Наложи се да звъним в Софийската градска прокуратура, където Бойко Найденов със свое постановление отмени тези двете. Бяхме изправени на нокти, тъй като оставаха часове до ефира.
- Как се спряхте на този нотариус? Говори се, че е бил натопен от свои колеги.
- Имахме сигнали от потърпевши, които са звънели в телевизията, че е правил далавери. Естествено, че имам източници и от техните среди, които знаят какво прави точно този. Така разбрахме кой е ключовият човек, когото трябва да назовем, за да ни свърши работа. Интересно е и това, което каза вчера (в събота - б.а.) нотариалната камара. Тя се събра в събота и реши, че срещу колегата няма документи, за да започнат някакви санкции. И срещу нас няма документи, но срещу нас започват да действат, като ще пуснат сигнал в прокуратурата как сме снимали и интервюирали незаконно нотариуса в кантората му, без той да иска. Явно тяхната гилдия си го защитава. От друга страна, наказанието за нотариус е лишаване максимум 5 години от права и някаква глоба. Предишният нотариус, когото бяхме снимали, бе глобен с 1000 лв. за подобно нещо.
- Бяхте казали, че за смешни суми сте купили колите. Какви са те?
- 50 лева за колата на Филчев. В тази сума влиза и държавната такса - местен данък 2 % от стойността. Таксата на нотариуса е към 30 лв.
- Може ли за такива пари човек да си слага главата в торбата?
- Стига да чуе важното име, което казахме. Иначе и 5000 лв. подкуп да му бяхме дали, нямаше да го направи. Когато чу име от веригата, човекът каза: "Добре, дайте договора."
В предаването се видя: "Кой те праща? Еди-кой си. Дай документите." За колата на президента взе 80 лв., защото застрахователната й стойност беше 2000 лв. Оцени колата на 2000 лв. и я прехвърли. В договорите сменихме по 1-2 цифри от номера на рамата и на шасито на колите, за да избегнем отговорност.
- Какво си говорихте с главния прокурор, когато двамата влязохте в служебния му мерцедес?
- Говорихме си по темата. Оказа се, че той има наблюдения и знае, че нотариусите тормозят населението. Най-малко че прехвърлят апартаменти по този начин, узаконяват и прикриват веригите за крадени коли. Няма жилищна измама или узаконяване на крадена кола, без да е свързан нотариус. Ако има контрол върху тези хора и документацията им, това ще облекчи и държавата в голяма степен. За какво ще крада колата, като няма да има на кого да я продам после? Обади ни се човек, изпатил си от същия нотариус, и във вторник ще го срещнем с прокурори.
Колата му е била открадната с такъв договор от същия нотариус, след това веднага е била свалена от регистрация в КАТ н в момента стои в автоморгата с още 12 коли. Много е лесно с договор, заверен нотариално, да я свалиш от регистрация. Отиваш и показваш, че е твоя. После все едно я бракуваш. След това я развалят на части. Ако колата е хубава, сглобяват я, регистрират я отново и всичко е окей. При жилищните измами е същото нещо. Викат нотариус, без документи прехвърля жилището, оттам се прехвърля при друг нотариус, който вижда на свой колега печата, така се прехвърля на трети, четвърти, пети. Петият, дори и да не знае за измамата, вика съдая-изпълнител, изкарва те от твоето жилище, след което 10 години водиш дела, за да си го върнеш. Ако това е жилището, за което си спестявал цял живот? Ето заради тези неща направих репортажа. Това, което ме подразни и реших да стигна до високо ниво, беше, че мой колега беше направил абсолютно същото нещо. Марин Николов от "Здравей, България" прехвърли една кола. На входа на КАТ такива нотариуси, които не са един или двама, имат свой посредник. Седи една лелка с шапчица, даваш документите, след половин час ти ги връщат и сделката е готова. Снимаха това със скрита камера. След като изобличиха нотариус Чакъров, този човек продължава да си работи, глобиха го 1000 лв. от нотариалната камара
Питахме полицията защо не действа. Един господин от полицията ни показа Наказателния кодекс, заяви, че ние сме виновни, че сме го подтикнали към престъпление, и затова могат да ни осъдят.
Затова решихме да покажем на държавните мъже, че е крайно време да се спре тази далавера и да видят, че няма недосегаеми, и те могат да пострадат.
- Потърпевшите вероятно също подават някакви жалби до институциите.
- Човекът от Пловдив, пострадал от нашия нотариус, 3 месеца чака някакво развитие на нещата от прокуратура и МВР. Нищо. Междувременно колата му е разпродадена на части.
- Какво ще стане с нотариуса, когото вие изобличихте?
- Георги Златев не ни интересува. По-важно е да се вземат някакви мерки и тази практика да спре. Оказва се, че тези хора не подлежат на контрол. Нотариалната камара няма право да ги разследва.
- Страх ли ви е след този репортаж?
- Човек трябва да е луд да не го е страх. Не ме е страх повече от необходимото.
- Може да ви подведат под отговорност, след като снимате със скрита камера?
- Публично съм заявявал, че ще продължавам да снимам със скрита камера, независимо дали ще ме съдят. Интересното е, че записите ни със скрита камера сега ги взеха като доказателство. Нали бяха незаконни? Скритата камера, а дори и явната не е доказателство, ако не е разпоредено от прокуратурата по надлежен ред да се снима. А в същото време в съда важат показанията на един кошаревски свидетел, тоест лъжлив.
- Има ли резултати от разследванията ви?
- Има резултати срещу конкретните хора, показани по телевизията. Хващат ги, но практиката продължава. Много пъти ме обвиняват, че като поръчков журналист искам да разсипя някой конкретен човек. Но не е така. Винаги намираме христоматиен пример. Моите информатори в средите на нотариусите обясняват, че 30% от нотариусите го правят. Не толкова нагло. Наглите са към 5-6%. Има един известен нотариус - Крашевски, който в момента има 80 висящи дела и продължава да работи.
Като направихме материала за Георги Златев, от нотариалната камара казаха, че срещу него няма заведена нито една жалба. Как да има, като никой не знае къде се намира тя. Ходих да я търся веднъж и се оказа, че вътре има само една секретарка. Ние обаче получихме сигнал от 20-30 души. подали жалби в прокуратурата срещу него.
    Вестник 24 часа, 21.11.2005


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004313 .