Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow Санкциите заради злоупотреби с европарите могат да бъдат и полезни за България

Санкциите заради злоупотреби с европарите могат да бъдат и полезни за България

понеделник, 21 юли 2008 / Прочетено 3147 пъти
Разкритията за злоупотреби и нарушения при изпълнението на европейските програми ФАР и САПАРД са негативен факт. Във същото време констатациите на европейските проверяващи органи не изненадват и хора, които са наясно с организацията на процеса в България.

Неофициално бяха обявени и данни от доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за това, че България е ощетила бюджета на Европейската общност с повече от 32 млн. евро.
Тези факти трябва да се знаят. И санкциите, които ЕС налага на страната ни, дори могат да бъдат полезни, оценени от дистанцията на времето, защото ще наложат по-строга дисциплина и по-голяма прозрачност при усвояването на европейските субсидии през следващите години. А планираните за България европейски средства до 2013 година са стотици пъти повече от усвоените през последните години. Стара Загора
Не е проблем, че европейските пари у нас се управляват и разпределят от държавни структури, счита председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. Лошо е, че има много голяма разлика между начина на администриране при международните програми и тези, които се изпълняват в страната само с българско участие. Затова и неправителствени организации са се обединили и са предложели на вицепремиера Меглена Плугчиева, като пряко отговаряща за еврофондовете, мерки за оптимизиране на работа с оперативните програми на ЕС. Отговорът все още се очаква.
През изминалата седмица, като част от интернет сайта на Палатата, е разкрит и форум, чрез който могат да бъдат обсъждани проблемите и да се търсят решенията, съобщи Олег Стоилов. Той изтъква два основни проблема - липсата на опит и капацитет от страна на изпълнителните агенции, които управляват процеса и оскъдната публична информация за критериите при оценяването на даден проект.
И в момента има отворени програми, от които бизнесът може да се възползва. Те са свързани с повишаване на конкурентоспособността на предприятията и с внедряване на нови технологии. Други са насочени към човешките ресурси, чрез подобряване на условията на труд и обновяване на техническото оборудване. Това са най-големите проблеми и на предприемачите от региона на Стара Загора, но те са много слабо мотивирани да кандидатстват с проекти. Причината е, че заради лошата организация на процеса не може да прогнозира кога и дали ще се получи субсидията. Така средствата от предпресъединителните и от оперативните програми на ЕС не попадат в годишните инвестиционни планове на фирмите. Изчакването за много от предприемачите е недопустимо и вредно и те се насочват към осигуряване на средствата чрез други форми. 
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.007136 .