Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Липсва координация между НЕК, централите и мините

Липсва координация между НЕК, централите и мините

четвъртък, 25 август 2005 / Прочетено 2445 пъти
Причините Стара Загора и Старозагорска област да бъдат обект на първата ми визита са три, огласи министърът на икономиката и енергетика Румен Овчаров.

Първата е, че регионът е ключов и тук в най-голяма степен се съчетават икономика и енергетика, втората - областта е на второ място по брутен вътрешен продукт в страната, а третата - обгазяването на града и региона. Една от причините за недоброто състояние на "Мини Марица Изток" и загубите на дружеството е недостатъчната натовареност на комплекса, като цяло и недобрата координация между Националната електрическа компания, ТЕЦ-овете и мините, констатира министърът. "Бизнес планът изостава, производствената програма също. Очевидно са заложени по-големи обеми от тези, които могат да бъдат реализирани.
Вместо 10 млн. лв. печалба дружеството отчита 1 млн. загуби. Недопустимо е дестабилизиране на "Мини Марица Изток" в период, когато се очаква добро развитие и рехабилитация на топлоцентралите. В много кратък срок министерството ще предприеме необходимите мерки", посочи той. След посещението в Раднево, по настояване на синдикатите, той разпореди в петък да се проведе среща между ръководството на въгледобивното дружество, министерството и НЕК, на която да се обсъдят проблемите с натоварването на електропроизводствените мощностите в комплекса и намаления добив на въглища. Има проблеми и при реализацията на инвестиционните проекти в комплекса, каза още на пресконференция Румен Овчаров в региона.
Изоставането в ТЕЦ "Марица Изток 3" ще надхвърли 15 месеца, където изоставането гони вече 15 месеца, което е лош знак за бъдещата реализация на подобни инвестиционни проекти с чуждо участие. Напрежение има между отделните страни по т. нар "Японски" проект за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица изток 2", което налага намесата на държавата. До края на годината ще приключат финансовите операции по проекта за изграждане на заместваща мощност в ТЕЦ "Марица Изток 1" от американската компания AES и реално строителството може да започне в началото на следващата година, каза министър Овчаров. Общата стойност на инвестицията е 1,075 млрд. евро.
      Вестник Старозагорски новини, 25.08.2005
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004594 .