Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow Премиерът посочи "Марица-Изток" като замърсител на Стара Загора

Премиерът посочи "Марица-Изток" като замърсител на Стара Загора

петък, 12 август 2005 / Прочетено 3967 пъти
"Основният източник на обгазяването на Стара Загора е енергийният комплекс "Марица-Изток", съобщи по време на парламентарния контрол в Народното събрание премиерът в оставка Симеон Сакскобургготски. Той оповести данни от доклада на правителството по случая, според който военният полигон "Змеево" не може по никакъв начин да бъде замърсител на града. В доклада се твърди още, че най-големият източник на серен диоксид във въздуха и на регионално, и на национално ниво е енергийният комплекс ТЕЦ "Марица Изток". Той емитира около 83 на сто от емисиите на серен диоксид в страната, каза Сакскобургготски. По думите му, при неблагоприятни климатични условия - тихо време и инверсия, е възможно натрупването по-високи концентрации на
серен диоксид от обичайните, които да се разнесат впоследствие
към населени места.
В "Марица-Изток" ще бъдат инвестирани 240 млн. лева за сероочистващи инсталации и първата от тях ще заработи през септември в ТЕЦ "Марица-Изток 3", съобщи министър-председателят в оставка. В резултат на мерките се очаквало наполовина да се намалят вредните емисии.
Парламентът удължи с 10 дни - до 26 август, срока на действие на временната анкетна комисия, която да проучи дейността на правителството във връзка с обгазяването на Стара Загора през 2004 и 2005 година.
Удължаването на срока е свързано с необходимостта от задълбочен анализ и оценка на значителен по обем фактологичен материал върху дейността на правителството във връзка с обгазяването на Стара Загора и района в това число и изисканите допълнителни данни, посочва в мотивите си председателят на временната комисия Владимир Дамгов.

Некоректно е да се обвинява комплекса "Марица - Изток" относно обгазяването на Старозагорска област със серен диоксид, категоричен е изпълнителният директор на "Мини Марица - Изток" ЕАД-Раднево инж. Щерьо Щерев, предаде кореспондентът на Агенция "КРОСС" в Стара Загора Христо Маринов.
Инж. Щерев припомни, че в съседните на България Гърция и Македония от десетилетия работят еднотипни на източномаришките топлоцентрали, които изгарят тройно по-голямо количество лигнитни въглища със същото съдържание на сяра и много по-ниска калоричност, но никой не е забелязал там да има замърсяване на атмосферата със серен диоксид. Централите в двете съседни страни нямат сероочистващи съоръжения, а Гърция е в гратисен период по протокола от Киото, припомня инж. Щерев."Не зная на какво стъпват специалистите, които твърдят, че топлоцентралите са единственият източник на замърсяване в региона, никой не е показал до момента красноречиви доказателства в подкрепа на тази теза, оставам с усещането, че атаката е от страна на икономически заинтересовани кръгове, към които за жалост напоследък се включиха и представители на Европарламента. Доста странно е, че тези "екоатаки" съвпадат с акциите на Грийнпийс у нас. Човек остава с впечатление, че някой иска да спрем изцяло електропроизводството в България на конвенционално гориво и да преминем само на енергия произвеждана от вятъра и слънцето", допълни инж. Щерев. 
     Агенция КРОСС


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004374 .