Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Да приберем милиардите на Google: Ще нахраним с тях гладните и ще спасим дори пресата. Нещо против?

Да приберем милиардите на Google: Ще нахраним с тях гладните и ще спасим дори пресата. Нещо против?

понеделник, 02 юни 2008 / Прочетено 4332 пъти
Трудни времена. Бензинът струва долар за литър и млякото върви нататък. Ипотеките и потребителското доверие падат надолу, обществените приходи се сриват - град Валехо в Калифорния току-що фалира.

Какво да прави един кандидат за президент? Ами да потърси в себе си нещо от характера на Уго Чавес. Венецуелският диктатор блажено експроприира печалбите на петролните компании. Но в САЩ дори при дразнещите печалби при $130 за барел петролните гиганти не са лесен прицел. Питайте жителите на Валдес, Аляска, къде е обезщетението за петролния разлив на Exxon. Така че предлагам да ударим с данък гигантските печалби на Google. Да, точно на Google. Сам по себе си картел, мегаиграчът е със $180 млрд. пазарна капитализация, разполага с огромни средства и се радва на норми на печалба, типични за наркобарона Пабло Ескобар. Нещо повече, кредото на Google "не бъди зъл" е с изтекла годност. На практика неговото печалбарство причинява доста страдания и плаче за възстановяване на справедливостта с един целеви фискален трансфер. Като данъкоплатец, искащ резултати, предлагам следните конкретни мерки.
Популяризира твърде свободен печат. Като основния получател на dot-com таксите Google е и основният враг на журналистиката такава, каквато по принцип ценим високо. Цифровата конвергенция и интернет миграцията са сигурно страхотни фрази в един годишен отчет.
Но за журналистиката тези идеи са разрушителни. "Концепцията, че огромната цена на истинското новинарство може да бъде платена от графичната реклама или чрез разпределение на приходите от кутийката за търсене на Google отстрани, е сама по себе си идиотска", казва Крейг Морети, вицепрезидент и старши анализатор в Bernstein Research. He че търсачката трябва да се притеснява: до следващата година Google ще управлява или ще посредничи за половината от световната онлайн реклама, която възлиза на $55 млрд.
Въпреки че Google печели много пари, компанията няма да плати, за да назначи и пази кореспонденти в Багдад, нито ще плати мартинито на репортера, интервюирал бившата любовница на мениджър на хедж фонд, докато тя го изобличава.
През 2007 станахме свидетели на най-големите съкращения на новинарските екипи от три десетилетия насам, а онлайн дейността не се разрасна достатъчно, за да поеме всички вестникари. Приходите от реклама и пазарната стойност на американските вестници и списания бяха успешно присвоени от Google. Инвеститор в голям технологичен хедж фонд обяснява: "Те изпомпват пари в големи количества от всички, а после пръскат обратно по малко и само понякога." Пример: покупката на You Tube за $1.7 млрд. от Google възлизаше на повече от половината от стойността на New York Times Co. и два пъти тази на McClatchy, собственик на 80 вестника. Каква загуба. Каква обида.
Плези се на хвърчащите цени на храните. Има зърнена мафия в Мексико и оризови бунтове във Филипините. Аз самия свалих летвата дотам, че да се примирявам с американско второкачествено говеждо. В същото време екипът на Google се наслаждава на неограничени порции соеви шейкове, макробиотични салати и ризото с манатарки, украсено със златни люспи. Кой казва, че няма безплатен обяд (закуска, вечеря или целодневен достъп до закусвалнята)?
Според Васант Сридхаран от Silicon Alley Insider компанията харчи $70-75 млн. годишно за изхранване на своите 9600 и без това добре платени служители в Маунтин Вю, Калифорния, и в централата в Манхатан. Дори думата "централа" не може да се сравнява с помпозния Googleplex на Западния бряг: кампус с увеселителни къщички с фитнес уреди, стаи за масаж, роял, маси за билярд и футбол на маса, безплатни перални и сушилни. Как си позволява Google тези сметки за храна? "Лесно - пише Сридхаран. - През 2007 компанията спечели $4.2 млрд."
Ако не обложим с данъци подобно разточителство, гладуващите, притиснати от цените независими избиратели биха щурмували Googleplex - и единственото, което ще остане да плува сред млечните шейкове, ще е онзи роял.
Задушава иновацията. Цялата тази разточителност щеше да е разбираема, ако Google нямаше престъпната склонност да задушава прогреса.
Горкичкият Microsoft посвети десетилетия, за да ни завещае Word, Excel и незаменимата Vista. Той отблъсна досадните яростни атаки на Netscape и "апаратчиците" от регулаторните органи. За благодарност Google изяде апетитния бизнес с търсачки на Microsoft, наводни системата със своя безплатна алтернатива на Office c отворен код и се кикотеше сатанински, когато династията, която Гейтс изгради, не успя да пипне Yahoo!
Дори и закоравял монополист, Google има повече пари, отколкото може да похарчи. Крайно време е да си върнем част от тях.
Останете с тв канала на Конгреса C-Span и ме очаквайте в предаването "Срещи с пресата" на NBC.
Търсачката изпомпва огромни пари от всички, а после пръска обратно по малко и само понякога.
   Робен Фарзад, BusinessWeek

Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005635 .