Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow Меглена Кунева: Проблемите с еврофондовете ще забавят икономическия ни ръст

Меглена Кунева: Проблемите с еврофондовете ще забавят икономическия ни ръст

вторник, 27 май 2008 / Прочетено 3832 пъти
Настоящите ограничения, наложени на България при усвояването на средства от предприсъединителните фондове на ЕС, по всяка вероятност ще забавят икономическия ръст на страната през тази година, каза еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева на среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От своя страна днес министърът на външните работи на Италия Франко Фратини заяви, че Европейската комисия няма да накаже България с предпазна клауза, тъй като й липсват политически аргументи за налагането на подобно наказание, информира investor.bg.
Кунева подчерта, че трябва да се намали секторът на сивата икономика, която не само пречи на легалния бизнес, но и като цяло на подобряване живота на хората.
„Едно от нещата, които искам да видя в България, е саморегулация на бизнеса”, каза още еврокомисарят. Тя даде пример с това, че ЕК е предложила на банките да направят собствен кодекс за прехвърляне и трансгранично откриване на банкови сметки – ако те не успеят, тогава ЕК ще се намеси.
Меглена Кунева съобщи, че в момента е в процес на разработване от страна на ЕК нова директива, свързана с урегулиране на взаимоотношенията между производители (търговци) и потребители, включително и гаранционните срокове на битовата техника, но тя ще влезе в сила най-рано през 2011 г.
На въпрос от страна на бизнеса относно скъпите горива у нас, при положение че акцизът е все още най-ниският в ЕС, Кунева отговори, че би трябвало да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията за проверка за евентуално картелно споразумение.
КРИБ и еврокомисар Кунева подписаха Програма за съвместни действия, предвиждаща в рамките на една година да бъдат проведени две информационни кампании за потребителите. Програмата предвижда и регулярно да бъде предоставяна информация на кабинета на Кунева за направените рекламации от страна на потребителите и как те биват разрешавани от търговците.
Освен това членовете на КРИБ декларират, че ще работят за приемане и прилагане на правила за саморегулация в основни сектори на българската икономика.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005980 .