Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow Станишев: Необходима е по-добра организация и контрол при усвояването на средствата от еврофондовете

Станишев: Необходима е по-добра организация и контрол при усвояването на средствата от еврофондовете

петък, 09 май 2008 / Прочетено 3610 пъти
Взаимодействието на правителството с Европейската комисия и европейските институции, развитието на страната и задачите пред новоназначените министри в кабинета бяха сред темите, които премиерът Сергей Станишев обсъди на работен обяд с посланиците на страните-членки на ЕС у нас.

Министър-председателят запозна дипломатите с механизмите, с които разполага вицепремиерът Меглена Плугчиева, за координация, контрол и мониторинг на отговорните агенции, както и за комуникация с Европейската комисия. Основна задача пред нея ще бъде гарантирането на прозрачност при усвояването на средствата от еврофондовете, отбеляза премиерът, като акцентира и върху взаимодействието с неправителствените организации и бенефициентите по различните програми, които също трябва да бъдат обект на контрол.
Налице са слабости по отношение на административния капацитет, институционалната координация и връзките с Европейската комисия, но сега е подходящото време те да бъдат поправени. Необходима е по-добра организация и специален контрол, категоричен бе премиерът. По думите му, политическите решения по оптимизацията на дейността, прозрачността и координирането на отговорните звена по усвояването на еврофондовете ще бъде основната задача пред вицепремиера Плугчиева.
От своя страна Меглена Плугчиева отбеляза, че приоритет в работата й ще бъде подобряването на координацията и взаимодействието между звената, отговорни за усвояването на средствата по европейските фондове, от една страна, както и между неправителствените организации, медиите, гражданското общество и Европейската комисия.
Основен момент в разговорите бе и ситуацията в МВР, приоритетите, които стоят пред новото ръководство на ведомството и работата в рамките на механизма за контрол и верификация между България и ЕС, одобрен в края на 2006 г. България винаги е била позитивно настроена към този механизъм и високо цени подкрепата от страна на много страни-членки на ЕС за предприетите от правителството мерки през последните три месеца, посочи премиерът. Той открои някой от основните моменти, които предвижда реформата в системата на МВР и подчерта необходимостта от възможно най-бързо осъществяване на предвидените мерки, в името на стабилността на системата. 
Резултатите от действията на правителството в борбата с корупцията и организираната престъпност стават все по-видими и имат конкретни измерения, подчерта пред посланиците министър-председателят. Преди години корупцията бе нещо естествено в България, припомни той и отбеляза, че сега е важно на първо място да докажем на българските граждани, че правосъдието функционира и че борбата с корупцията има конкретни резултати.
Вътрешният министър Михаил Миков запозна посланиците на страните от ЕС с основните моменти на реформата в МВР, както и с конкретни резултати в борбата с организираната престъпност. Един от приоритетите в работата на новото ръководство на МВР ще бъде въвеждането на система за проверка на лоялността на служителите в системата на МВР, заяви министър Миков.
Премиерът Сергей Станишев изрази надежда, че предприетите през последните седмици и подготвяните от правителството мерки ще бъдат отчетени в предстоящия през юли доклад на ЕК по механизма за сътрудничество със страната ни. В него трябва да бъде включено и структурирането и дейността на Държавната агенция за национална сигурност, категорични бяха премиерът Сергей Станишев и министър Гергана Грънчарова.
Българското правителство става все по-силно и съм уверен, че новите министри  имат амбицията да докажат себе си и да си свършат работата, заяви още премиерът по време на срещата. Идеите за промени в българското изборното законодателство, икономическата ситуация в страната, както и политиката по доходите бяха сред другите акценти в разговора.
Премиерът поздрави гостите на работния обяд с Деня на Европа. От своя страна, те определиха като конструктивна и ползотворна срещата си с българския министър-председател, в която взеха участие още министърът на правосъдието Миглена Тачева и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.
 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.014506 .