Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Чудите се коя акция да изберете... Купете си фючър върху борсов индекс!

Чудите се коя акция да изберете... Купете си фючър върху борсов индекс!

сряда, 07 май 2008 / Прочетено 4819 пъти
В условията на все по-голяма глобализация на пазарите и инвеститорите и нарастване на пазарната турболентност, фючърсите върху борсови индекси се оказват любим инструмент на доста финансови мениджъри и инвеститори. Статистиката сочи, че на повечето основни европейски и американски пазари търговията с фючърси върху акции надхвърля реалната покупко-продажба на акции.

В САЩ например, среднодневният обем на търговията с фючърси върху един от основните шикоки индекси “S&P 500” в началото на века (2000г.) е достигал внушителните $16,8млрд., докато среднодневният оборот на NY stock Exchancne е само $10,56млрд.
В какво се състои голямата привлекателност на фючърсите? Краткият отговор е, че с тях се търгува бързо, лесно и евтино. На повечето основни пазари фючърсите се славят не само с по-високата си ликвидност в сравнение с традиционните методи за търговия, но и с по-ниските разходи по самите сделки.
Портфолио мениджърите подчертават, че при днешните бързо променящи се пазари незабавната реализация на взетите решения е от огромно значение. За големите взаимни фондове, стремящи се да държат активите си инвестирани, е много по-лесно да пренасочват капитали чрез индексни фючърси, отколкото да се опитват да откриват отделни видове акции за купуване или продажба.
Фючърсите също така са и отличен инструмент за хеджиране. Така например, чрез продажба на фючърси на стойността на базовия актив, един мениджър може почти напълно да изолира портфейла от промените на пазара. Нека портфолио мениджърът да успява да победи пазара, но въпреки това губи 3%, докато пазара пада с 10%. Хеджиранерто с фючърси ще улови тази положителна разлика в резултатността, трансформирайки загубата в печалба от преблизително 7%. Точно тази защита увеличава популярността на фючърсите върху акции в моменти, в които пазарите са във спад, както е в момента.
Доста популярни напоследък са стратегиите за инвестиране чрез така нареченото „глобално тактическо разпределение”, при което цели пазари от всички краища на света се търгуват така, както традиционно мениджърите търгуват с акции. Именнно тези стратегии дават допълнителен тласък на търговията с фючърси.
От всичко казано можем да направим извода, че за да се печели от глобалните „люшкания”, дори и без да сме наясно детайлно с различните компании, фючърсите и особено тези върху индекси, биха могли да ни свършат по добра работа от акциите.
За съжаление на Българския фондов пазар все още не се търгуват тези деривативни инструменти, но пътят на развитие и на подобряване на ликвидността минава точно през тях и несъмнено през следващите години фокусът ще буде насочен точно в тази посока.
Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на акции

Пламен Йорданов – инвестиционен консултант „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД
Александър Топкаров – брокер на ценни книжа „Сомони Файненшъл Брокеридж” ООД

  Стара Загора, бул Цар Симеон Велики 112, ет. 2 оф. 2.
Тел. 042/ 254197; 648699
e-mail: www.somonigroup.com
София, бул. Христо Ботев 2, ет. 1 оф. 2
e-mail: somoni_sf@somonifb.com

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.012999 .