Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Най-богатите хора в България - класация на вестник Пари

Най-богатите хора в България - класация на вестник Пари

понеделник, 14 април 2008 / Прочетено 72984 пъти
Ако има някой, който да е спечелил от икономическото развитие на България в последните години, това със сигурност са най-богатите българи. Само за една година границата за влизане в класацията на в. Пари за управлявания основен капитал се увеличи повече от два пъти. През 2007 г. последният се класира с 1 млн. лв., докато през тази година стотният управлява 2.7 млн. лв.
За сметка на промените в по-задните позиции на класацията челната двойка на легално най-богатите остава непроменена. За трета поредна година Митко Събев, един от собствениците на бензиностанции Петрол и на Петрол холдинг, продължава да е на първо място. Петя Славова, основен акционер в ТБ Инвестбанк и Феста холдинг, се класира отново втора, следвана от друг банкер. Цветан Василев за първи път влезе в класацията, след като през 2007 г. Корпоративна търговска банка, в която е мажоритарен собственик, стана публично дружество, листвано на Българската фондова борса. От него започва и вълната нови лица сред най-богатите.
Следващите трима са пример за това как може да се влезе в класацията само с една компания, която по различни причини е увеличила значително основния си капитал. Четвъртият Найден Иванов държи 23% от Магазини Европа, които увеличиха капитала от 50 хил. лв. на 411.55 млн. лв. За веригата супермаркети се смята, че всъщност са собственост на Христо Ковачки.
Зад петия и шестия в класацията се смята, че стои друга общественоизвестна личност - Георги Гергов. Неговата компанията Пълдин Туринвест увеличава няколко пъти капитала си, при което беше намален значително делът на Пловдивската община в дружеството. Сега официално основни акционери в Пълдин Туринвест са Тенчо Пашев и Ивилин Атанасов.
Те са следвани от Камен Колчев, който направи страхотен скок с 28 позиции. След него е Иво Прокопиев, който от миналата година загуби три позиции, а девети е небезизвестният Петър Петров.

Васил Божков заема 10-а позиция сред официално най-богатите българи. Неофициално се смята, че той е най-богатият. Но ако се вземе показателят пазарна капитализация на публичните компании като най-точен измерител за цената на дружествата, нещата се променят. Тогава Божков става втори по богатство след Събев. В този вариант за изчисляване на богатството за останалите фирми, които не са публични, сме използвали коефициент, с който се опитваме максимално да се доближим до реалната им стойност. За съжаление все още липсва достатъчно информация за дейността на по-голямата част от фирмите у нас, за да може да се използват активите, което е много по-достоверен измерител. Използването на подобен коефициент в определени случаи изкривява реалната картина, затова и през тази година класацията отново е направена по основен капитал, управляван от бизнесмените, а не по приблизителните данни, включващи пазарната капитализация.

1. Митко Събев (208.8 млн. лв.)
За трета поредна година Митко Събев остава официално най-богатият българин, след като все още е далеч пред конкурентите си.
В тазгодишната класация борбата за челната десетка се засили сериозно с новите 4 участници, но никой от тях не можа да се доближи до първенеца. Партньорът на руските граждани Денис Ершов и Александър Мелник в Петрол холдинг продължава да държи 47% от управляващото дружество, което е и единственото му голямо директно участие в компания. През холдинга Събев е собственик на дялове в дружества като Петрол АД, Трансхолд България, Нафтекс Петрол, както и ПСФК Черноморец. Петрол АД продължава да е основната инвестиция на Петрол холдинг. Мажоритарният пакет - 51% от компанията, беше купен от консорциум с участието на Събев през 1999 г. за 52 млн. USD.
Днес на Българската фондова борса публичното дружество струва над 470 млн. лв. Дори и след прехвърлянето на 8 фирми от Петрол АД в холдинга приносът му към богатството на Събев е втори по големина - над 200 млн. лв. Преди прехвърлянето Митко Събев коментира за в. Пари, че то се прави с цел съсредоточаване на дейността на Петрол само в дистрибуцията на горива.
Най-богатият българин в момента е на 46 години. Има четири деца и е председател на съвета на директорите на Петрол холдинг, на надзорния съвет на Петрол АД и на Нафтекс България холдинг. Бивш председател е на НС на Евробанк, която беше продадена на Банка Пиреос България. Заедно с Петя Славова е сред учредителите на Феста холдинг. Работил е като помощник-капитан в Българския морски флот. Завършил е висшето военноморско училище “Никола Вапцаров” във Варна.

2. Петя Славова (123 млн. лв.)
След като запази второто си място в класацията Петя Славова продължава да бъде най-богатата жена в България. Но през тази година разликата между първите двама вече намаля до 84 млн. лв. при 170 млн. лв. аванс от миналогодишната подредба.
През 1991 г. Славова започва съвместен бизнес с Митко Събев, като двамата създават Феста холдинг. Впоследствие разделят бизнеса си, като Феста остава за Петя Славова. Днес холдингът държи дялове от 17 компании, сред които ТБ Инвестбанк, ЗОК България Здраве и Виа Понтика - Поморие, както и делфинариума във Варна. През Винком Славова притежава и производителя на вина Черноморско злато. След увеличаването на капитала на Черноморско злато компанията допринася най-много към богатството на Славова - дори повече от Инвестбанк.
В момента най-богатата българка е председател на съвета на директорите на Феста холдинг и на надзорния съвет на Инвестбанк. Очаква се в скоро време банката да стане публична компания, с което акциите на финансовата институция ще се търгуват на Българската фондова борса.
Петя Славова е завършила икономическия техникум в Стара Загора и ВИНС “Д. Благоев” - Варна.

3. Цветан Василев (100.3 млн.лв.)
Първият от новите участ-ници в десетката на водачите Цветан Василев влезе в класацията до голяма степен благодарение на листването на Корпоративна търговска банка на БФБ. Заради придобиването на публичен статут ТБ КТБ увеличи капитала си, с което мажоритарният собственик влезе сред тримата най-богати българи.
Миналата година беше доста добра за Василев, като започна с успешното представяне на банката на фондовия пазар. Освен това през 2007 г. третият в подредбата се насочи и към недвижимите имоти, като създаде фирмите Урбас София и Урбас 2007.
Цветан Василев е роден в Габрово през 1959 г. Завършил е външна търговия в университета в полския град Лодз, а през 1985 г. завършва и международни икономически отношения във ВИИ - София (сега УНСС). Първите му компании са финансово-брокерските Бромак и Фина С. Работил е в Централна кооперативна банка, а през 2000 г. става председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка. Три години по-късно купува банката и заема поста председател на надзорния й съвет.

4. Найден Иванов (97.1 млн. лв.)
Четвъртият в класацията е пример за това как с една фирма може да се превърнеш в един от най-богатите хора в страната. Найден Иванов е от миноритарните собственици на Магазини Европа, но това беше напълно достатъчно да влезе в петицата. През 2007 г. компанията увеличава основния капитал на два пъти. Първият път от 50 хил. лв. на 210 млн. лв., а вторият на 411.55 млн. лв. Благодарение на Магазини Европа и Христо Ковачки се доближи до първите 10, като остана на 13-а позиция. В публичното пространство често се спекулира, че всъщност Ковачки е основният собственик на компанията, което би го изстреляло доста по-напред в класацията.
Единственото директно участие на Найден Иванов е в създадената в средата на 2007 г. Микс Продъктс, която държи 100% от фирмата Поултрипродъктс ЕАД. Вече през Поултрипродъктс Иванов става собственик на 23% от Магазини Европа.

5. Тенчо Пашев, Ивилин Атанасов (81 млн. лв.)
Благодарение на Пълдин Туринвест в класацията на в. Пари влязоха двама нови богати мъже. И двамата напълно непознати за обществеността, но зад тях стои известната фигура на Георги Гергов.
Историята на Пълдин Туринвест е наръчник за това как можеш да отнемеш мажоритарния дял на общината във фирма и да намалиш дела на държавата във важен обект за икономиката, какъвто е Международният панаир в Пловдив. И всичко това, без законово да си намесиш името в цялата история.
Всичко започва през 2006 г., когато Гергов и общината държат още 33.9% от Международния панаир. В началото на миналата година основният капитал на Пълдин Туринвест беше увеличен двойно, до 83.5 млн. лв. В същото време община Пловдив апортира три терена с обща площ от 317 дка в Пълдин Туринвест, с което дяловото участие на смесената фирма в панаира стигна 49%. След като Гергов получи каквото иска от общината, последва ново, двойно увеличение на капитала. Този път общината не пожела да участва в увеличението, въпреки че то няма как да стане без нейното знание и съгласие. И така изведнъж община Пловдив остава с 24% дял в компанията.
С промяната в собствеността Булинвест става мажоритар и в ЦУМ във Варна и Порт Палас. Но Булинвест Пловдив се държи от Тенчо Пашев и Ивилин Атанасов с равно участие, така че какво общо има Георги Гергов? Може би първоаприлската шега, че той е продал Пълдин Туринвест, е вярна?
При всеки опит за контакт всички препратки и отговори от Булинвест бяха към Георги Гергов. Той все още управлява Пълдин Туринвест и Международния панаир в Пловдив.
7. Камен Колчев (77.7 млн. лв.)
Бурното развитие през 2007 г. на Българската фондова борса извади напред един от основните участници на пазара - Камен Колчев. Създателят на Елана за една година се качи от 35 място до 7-а позиция след увеличението на капитала на Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ до 59.7 млн. лв. и създаването на КК Инвест с основен капитал от 33 млн. лв. До края на миналата година Колчев беше председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, но след изявления за бъдеща корекция на фондовия ни пазар той беше сменен. Впоследствие борсата ни наистина изпадна в криза и загуби почти 40% от стойностите на основните си индекси.
В момента Камен Колчев е председател на съвета на директорите на Елана финансов холдинг и е член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Професионалната му кариера започва през 1991 г. Хобитата му са алпинизъм и авиация.

8. Иво Прокопиев (71.1 млн. лв.)
Той е млад, влиятелен и богат. Той е на 36 години и държи мини, вестници, инвестиционни компании и холдинги. Въпреки че Иво Прокопиев загуби 3 позиции и тази година е на осма, влиянието и богатството му нараснаха значително.
Управляващото дружество Алфа финанс държи дялове в над 50 компании. Сред тях се открояват още инвестиционният посредник Булброкърс, Алфа Кепитъл Мениджмънт, Алфа Дивелопмънтс и Фонд за земеделска земя Мел инвест. Част от групата е и Икономедиа, която издава Дневник и Капитал. Иво Прокопиев е председател на съвета на директорите на Икономедиа и зам.-председател на Съюза на издателите в България. Председател е на Конференцията на работодателите и индустриалците в България. Наскоро купи 75% от Лендмарк. Преди година Лендмарк бе продадена на Ричард МакДоналд и Таня Косева-Бошова за 210 млн. EUR.

9. Петър Петров (62.7 млн. лв.)
Освен че го изтласкаха от трето на девето място, Петър Петров изчезна изцяло и от публичното пространство. Собствеността му също се стопява, като в момента от пет фирми, в които е собственик, три са в несъстоятелност. В несъстоятелност е даже и Елпин Трейд Интернешънъл, която е сред основните му компании - с 30.36 млн. лв. основен капитал. Петров е сред най-големите птицевъди, но името му е замесено в множество скандали.

10. Васил Божков (62.3 млн. лв.)
Десетият в класацията на официално богатите българи и неофициално вторият по богатство, Васил Божков има интереси в много сектори. Единствената причина да не е сред тримата най-богати е, защото все още държи нисък основния капитал на дружествата си. Според изчисленията на
в. Пари компаниите на Васил Божков са на стойност 756 млн. лв.
Най-значимите му инвестиции са в инфраструктура и хазарт. От многото фирми, в които Божков има дялове, почти половината са с дейност строителство на пътища. Основните му компании остават Нове АД Холдинг и Холдинг Пътища, но освен тях през 2007 г. създаде и Железопътна инфраструктура - холдингово дружество.
Божков е роден във Велинград и е завършил Националната математическа гимназия в София. Има две висши образования. Първото е специалност Математика в СУ, а второто - Икономика на труда в
УНСС. Член е на Нюйоркската академия на науките. През 2000 г. става председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 г. застава начело на Българската федерация по шахмат. Колекционер е на антични предмети и картини от известни български творци.

Класацията
1
1
Митко Василев Събев
Петрол холдинг, Петрол
1011,5
208,8
2
2
Петя Иванова Баракова-Славова
Черноморско злато, ТБ Инвестбанк
615,2
123,0
3
-
Цветан Радоев Василев
Корпоративна търговска банка, Урбас София
501,3
100,3
4
-
Найден Симеонов Иванов
Магазини Европа, Поултрипродъкс
485,7
97,1
5
-
Тенчо Йорданов Пашев
Пълдинг туринвест, Международен панаир Пловдив
404,9
81,0
6
-
Ивилин Богомилов Атанасов
Пълдинг туринвест, Международен панаир Пловдив
404,9
81,0
7
35
Камен Маринов Колчев
Елана холдинг, Елана Фонд за земеделска земя
285,3
77,7
8
5
Ивo Георгиев Прокопиев
Каолин - АД, Алфа Дивелопмънтс
382,3
71,1
9
3
Петър Ненков Петров
Родопаимпекс, Елпин Трейд Интернешънъл
313,4
62,7
10
13
Васил Крумов Божков
Холдинг Пътища, Железопътна инфраструктура
756,0
62,3
11
-
Марио Захариев Захариев
ФеърПлей Пропъртис, ФеърПлей Интернешънъл
294,1
62,0
12
-
Oгнян Иванов Донев
Софарма, Софарма имоти
347,5
58,2
13
18
Христо Атанасов Ковачки
Магазини Европа, Борико 2007
251,4
50,1
14
-
Весела Огнянова Кюлева
Контракт София холдинг, Рила-Самоков 2004
191,3
38,3
15
12
Георги Алексиев Узунов
ГУ - Фарадей, Захарни заводи
184,5
36,9
16
4
Георги Тодоров Гергов
Стария Пловдив, Съни тур
147,6
36,0
17
9
Таня Бонева Данева
Ритъм-4-ТБ, Захар
176,4
35,3
18
7
Цеко Тодоров Минев
Първа инвестиционна банка, Дайнърс клуб България
164,3
32,8
19
6
Ивайло Димитров Мутафчиев
Първа инвестиционна банка, Дайнърс клуб България
160,9
32,2
20
15
Иван Денчев Ненков
Каолин - АД, Алфа дивелопмънтс
172,7
31,6
21
10
Красимир Тодоров Узунов
Интерсервиз Узунов, Романтика клуб
157,2
31,4
22
16
Константин Василев Ненов
Каолин - АД, Фонд за земеделска земя - Мел инвест
168,3
30,8
23
14
Васил Златев Петков
Тера тур сервиз, СБ за рехабилитация - Свети Влас
149,8
30,0
24
19
Бедо Бохос Доганян
Синергон холдинг, Омега би ди холдинг
130,8
29,9
25
8
Фуат Хюсниев Османов
Търговска банка Д, Елкабел
143,0
28,6
26
70
Петър Иванов Бабурков
Спарки-Елтос, Приста парк - ЕООД
209,9
22,2
27
-
Венцислав Симеонов Стоев
Софарма, Софарма имоти
139,2
21,7
28
-
Димитър Георгиев Желев
Алианц България холдинг, Денеб
103,1
21,1
29
11
Людмил Данаилов Стойков
Търговско-инвестиционна компания, Стомана-Индъстри
98,4
19,7
30
56
Сава Стоянов Чоролеев
БТД Глобал турс, Ремотекс - Раднево
98,1
19,6
31
25
Георги Петров Домусчиев
Хювефарма, Биовет
91,4
15,4
32
17
Борислав Цветков Боянов
Декотекс, Бул-реа
33,6
15,4
33
26
Кирил Петров Домусчиев
Хювефарма, Биовет
88,0
14,7
34
28
Радосвет Крумов Радев
Расафи, Дарик имоти България
72,9
14,6
35
-
Тодор Георгиев Гергов
Слънчев ден, Стария Пловдив
59,6
14,3
36
43
Златко Костадинов Бакалов
Искър-транспорт, Кораборемонтен завод Одесос
77,5
13,4
37
27
Тихомир Димитров Каменов
Чайкафарма , Търговска лига - Национален аптечен център
60,7
12,1
38
-
Ралица Добрева Добрева
Топлофикация, Общинска застрахователна компания
60,3
12,1
39
52
Станимир Маринов Каролев
Адванс инвест, Адванс екуити холдинг
42,0
11,9
40
-
Орлин Георгиев Хаджиянков
Железопътна инфраструктура, Итко инженеринг
55,9
11,2
41
23
Янко Костадинов Костадинов
Ружие, Родопаимпекс
55,3
11,1
42
29
Виктор Ангелов Серов
Ви-веста холдинг, Бетатур
54,1
10,8
43
-
Георги Костадинов Георгиев
Младост тауър, Саф магелан
77,4
10,1
44
-
Радослав Игнатов Владев
ЦБА асет мениджмънт, ЦБА-Русе - ЕООД
50,3
10,1
45
-
Красимир Стефанов Гърдев
ЦБА асет мениджмънт, ЦБА-Русе - ЕООД
35,2
9,8
46
-
Красимир Петров Гергов
Приморски голф, Нюз аутдор България
48,4
9,7
47
-
Цветелина Бориславова Карагьозова
Сиесайеф, Спортен център Кътина
46,2
9,2
48
31
Жечко Ангелов Кюркчиев
Фикосота холдинг, Енергия 97
43,4
8,7
49
64
Иво Каменов Георгиев
Проучване и добив на нефт и газ, Голф Шабла
39,6
8,2
50
42
Николай Йорданов Банев
АКБ-форес, Машпроектинженеринг
37,3
7,6
51
-
Цветомир Георгиев Гергов
Слънчев ден, Парк-хотел Санкт Петербург
22,4
6,9
52

Петко Василев Нейков
Хювефарма, Биовет
40,0
6,6
53
36
Димитър Георгиев Димитров
Денеб, Денеб холидейс
31,8
6,4
54
33
Елисавета Димитрова Николова
Амфора, Адванс инвест
28,4
6,2
55
32
Красен Ангелов Кюркчиев
Рийл истейт сълюшън - Шумен, Фикосота холдинг
28,5
5,7
56
55
Драгомир Стоянов Неделчев
Адванс Инвест, Актив Пропъртис АДСИЦ
27,1
5,7
57
22
Борислав Георгиев Николов
Бони холдинг, Месокомбинат - Ловеч
28,3
5,7
58
51
Павлин Иванов Николов
Голф Шабла, Проучване и добив на нефт и газ
26,2
5,3
59
-
Митко Петров Йорданов
Адванс Инвест, Актив Пропъртис АДСИЦ
22,8
5,1
60
34
Видьо Вълков Видев
Видона - Р, Видона
25,5
5,1
61
-
Петър Атанасов Курумбашев
Адванс Инвест, Актив Пропъртис АДСИЦ
22,7
5,1
62
-
Валентин Кирилов Захариев
ОЦК, Интер еър
198,1
5,0
63
-
Емил Иванов Галов
Максам България, Велинград Пропъртис
24,8
5,0
64
38
Йордан Христов Ковачев
Паралел, Евро паралел
24,4
4,9
65
39
Николай Стоянов Илиев
Макси - I, Макси-център 2007
24,3
4,9
66
44
Кирил Иванов Сандов
Автомотор-корпорация, Автомотор Видин
23,3
4,7
67
-
Асен Любенов Найденов
Адванс Инвест, Актив Пропъртис АДСИЦ
20,4
4,5
68
78
Ясен Младенов Наков
Хотел сити София, Бояна билдинг
22,1
4,4
69
-
Стоян Груден Желев
София франс ауто-пропъртис, Брокер 2001
21,9
4,4
70
-
Пламен Младенов Марков
Сафин, К кепитал
21,8
4,4
71
-
Марин Великов Митев
Проучване и добив на нефт и газ, Байонета
20,4
4,3
72
-
Величко Георгиев Александров
7-ми километър, Мостстрой
26,5
4,3
73
41
Георги Павлов Бонин
Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт, Бон марин
21,5
4,3
74
42
Ваня Георгиева Василева
КК инвест, Елана Фонд за земеделска земя
15,6
4,3
75
96
Васил Георгиев Велев
Стара планина Холд, М + С Хидравлик
18,5
4,2
76
-
Виктор Владимиров Давчев
Адванс Инвест, Актив Пропъртис АДСИЦ
18,4
4,1
77
58
Никола Стаматов Барантиев
Иглика тур, Винекс Преслав
20,5
4,1
78
-
Кристиян Конов Христов
Сафин, Г И М Консулт
20,3
4,1
79
-
Орлин Ангелов Аврамов
Стара изба 1924, Баскетболен клуб Ямболгаз
20,3
4,1
80
20
Пламен Стоилов Бобоков
Левента - ООД, Приста порт - АД
19,4
3,9
81
59
Лиандър Веселинов Минков
Тера антика, Иглика тур
19,3
3,9
82
-
Николай Стойнов Стойнов
Холдинг Света София, Иглика тур
10,6
3,8
83
-
Кирил Валентинов Захариев
ОЦК, Интер еър
148,6
3,8
84
-
Свилен Светославов Кръстанов
Метизи, Е енд К
8,9
3,7
85
-
Димитър Янев Кимрянов
Бултекс, Мостстрой
24,2
3,7
86
-
Данета Ангелова Желева
Булярд, Индустриален холдинг България
15,9
3,7
87

Михайл Петров Арнаудов
Адванс Инвест, Актив Пропъртис АДСИЦ
15,9
3,4
88
50
Никола Иванов Добрев
КЦМ, Електросерви КЦМ
17,0
3,4
89
-
Елена Николова Александрова
7-ми километър, Мостстрой
21,8
3,4
90
-
Димитър Богомилов Тановски
Колди, Индустриален капитал - холдинг
19,2
3,2
91
21
Атанас Стоилов Бобоков
Левента - ООД, Приста порт - АД
16,0
3,2
92
-
Йордан Стефанов Стефанов
Вини - АС, Винзавод
6,9
3,1
93
-
Христо Георгиев Генчев
Мостстрой, Корабоимпекс
36,3
3,1
94
-
Росен Събев Чаталбашев
Винзавод, Мария ММ
6,5
2,9
95
43
Росица Димова Балабанова
Кабелкомерс, Каприкорнус
14,0
2,8
96
62
Тодор Николов Николов
Парк ауто, Ванто трейд ауто
13,8
2,8
97
61
Петър Георгиев Неговански
Комсист, Инсист електроникс
13,8
2,8
98
63
Сергей Тодоров Стефанов
Парк ауто, Ванто трейд ауто
13,8
2,8
99
-
Андрей Венцелов Райчев
Блексирама, Лайф протекнолоджи
13,7
2,7
100
-
Емил Манолов Хърсев
Алфа линк - България, Денеб
13,6
2,7


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004700 .