Новини до 3 септември 2009 г.

Прокуратурата иска касиране на избора за кмет на Стара Загора

петък, 21 март 2008 / Прочетено 3405 пъти
Прокурорът от Окръжна прокуратура - Стара Загора Нейка Тенева поиска избора за кмет на областния град да бъде касиран. Според обвинението, има достатъчно доказателства за нарушения в изборния процес и решението на Общинската избирателна комисия от 5 ноември да бъде обявен за недействителен.

До няколко дни ще излезе и решението на Административен съд, каза съдията по делото Галя Динкова.
Делото за касиране на вота е заведено от д-р Евгений Желев - кмет на Стара Загора през предишните два мандата. Настоящият градоначалник проф. Светлин Танчев, издигнат от партия ГЕРБ, спечели с балотаж, като Общинската избирателна комисия му даде преднина от 490 гласа пред д-р Желев. Повторното преброяване констатира сериозни разминавания с резултатите в протоколите на няколко СИК.
На съдебното заседание на Административен съд - Стара Загора на 21 март, адвокатите на д-р Желев обявиха сериозни нарушения и несъответствия в изборните резултати и книжа.
Между протокола на ОИК и повторното ръчно преброяване на бюлетините от втория тур на местните избори е установена разлика от 2075 подписа, срещу които няма бюлетини. Това предполага друг краен резултат и не става въпрос за техническа грешка, заяви адвокат Мирослава Стръмска. Броят на допуснатите под чертата допълнително гласували, според ОИК, е 1811, а при проверката на протоколите от секционните избирателни комисии реално тази цифра е 916, каза още защитата на ищеца. От тях само 245 души са представили декларация, даваща им право да упражнят вота си в друга избирателна секция.
Пак според ОИК гласувалите на втори тур са 61 170 души, а при второто броене се оказва, че са с 2119 по-малко. Също така липсват 1383 плика, което според избирателния закон означава, че намерените бюлетини не трябва да се броят като валидни.
331 бюлетини за д-р Желев, които са категорично действителни, са броени за недействителни. За опонента му проф. Танчев са признати за валидни 243 бюлетини, които не са такива, се каза по време на съдебното заседание. С откритите допълнителни разминавания, според адвокатите на д-р Евгений Желев крайният резултат е 508 гласа в негова полза. Открити са и нарушения при организацията на работа на секционни избирателни комисии, като липса на час на поставяне на подписите от комисиите, нанасяни корекции по протоколите, срещу които няма подписи и др.
Освен това при проверката ЦИКМИ е констатирала, че са гласували 39 лица, които нямат това право.
Страните по делото приеха и комплексната съдебно-техническа и графическа експертиза, изготвена от Националния институт по криминалистика и криминология при МВР. В 5 секции са намерени общо 70 бюлетини за д-р Желев, които няколко лица са попълнили по няколко бюлетини. В 23 СИК са открити 54 бюлетини, които също са подчертани в квадратчето от едно лице.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005287 .