България е най-бедната страна в Европейския съюз

вторник, 18 декември 2007 / Прочетено 4762 пъти
България и Румъния са в дъното на класацията по богатство сред европейските страни членки на ЕС, сочи изследване на Евростат. И в двете стандартът на живот е с около 60% под средния за 27-те членки на съюза, показва проучването, цитирано от profit.bg. Първа в класацията е Люксембург, където БВП на страната (въз основа на покупателния паритет) е близо 2,5 пъти по-голям от средния за страните от ЕС.

Норвегия, която не е членка на ЕС, е на второ място по богатство.
Холандия, Австрия, Дания, Швеция и Белгия са с между 20 и 30% над средното за европейските страни ниво на техния БВП, а с между 10 и 20% над средното за ЕС са страни като Великобритания, Финландия, Германия и Франция.
Около средното за страните от ЕС е БВП на Испания, Италия и Гърция. Кипър и Словения са с около 10% под средното за Европа ниво, а Чехия, Малта и Португалия са с между 20 и 25% надолу. Естония, Унгария и Словакия са с 35% под средния стандарт на живот, докато Литва, Латвия и Полша с между 40 и 50%.
Изчисленията са направени въз основа на данни за покупателния паритет и последните данни за БВП на страните от ЕС, както и данните за населението.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006490 .