Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow България може да усвои над 2 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата си чрез ОП Транспорт

България може да усвои над 2 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата си чрез ОП Транспорт

неделя, 09 декември 2007 / Прочетено 10335 пъти
В столичния хотел Шератон официално беше обявен стартът на Оперативната програма Транспорт (ОПТ). На церемонията присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев и заместникът му Весела Господинова, финансовият министър Пламен Орешарски, изп. директор Фонд Републиканска инфраструктура инж. Веселин Георгиев, Майкъл Хъмфрис, ръководител на Представителството на ЕК у нас и др.


Успешното реализиране на 15-е проекта по Програмата има важно значение за развитието на конкурентоспособността на икономиката, заяви министър Мутафчиев. Програмата ще допринесе за балансираното развитие на транспортната инфраструктура у нас и интегрирането й към европейската пътна мрежа, каза министърът, цитиран от econ.bg.
Според Пламен Орешарски реализирането на програмата ще доведе до подобряването на бизнесклимата у нас и повишаване на качеството на живот. “Днес можем да отчетем приключването на един много труден период, но от утре започва още по-труден", заяви финансовият министър.
Оперативната програма беше представена от Весела Господинова. Тя припомни, че програмата е разработена в продължение на повече от 2 години и е една от седемте оперативни програми, чрез които страната ни ще усвоява средства от фондовете на ЕС.
Програмата е с най-голям бюджет в България – 2 003 481 163,68 евро. Чрез нея ще се финансират инфраструктурни проекти в секторите железопътен и пътен транспорт, комбиниран транспорт, морски и вътрешноводен транспорт.
Сред ключовите за развитието на националната транспортна инфраструктура проекти са: модернизацията на железопътната линия Видин – София, изграждането на автомагистралите Струма и Марица, разширението на софийското метро, изграждането на Интермодален терминал в София.Една от специфичните цели, поставени пред програмата, е балансиране на използването на отделните видове транспорт.
Европейските фондове, чрез които ще се съфинансират проектите, са Кохезионният фонд и Европейският фонд за регионално развитие.
Господинова заяви още, че наред с основните проекти са разработени и няколко алтернативни жп проекта на обща стойност 329 млн. евро. Такива са модернизацията на линиите Пловдив – Бургас и София- Драгоман.
В своята презентация Веселин Георгиев заяви, че в Оперативната програма “Транспорт" са предвидени 989,59 млн. евро за първокласни пътища и автомагистрали по протежение нa Транс-европейските транспортни коридори. Предвидено е изграждане на 213,5 км автомагистрали и 69 км първокласни пътища.Основните цели цели на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” са насърчаване и улеснение на регионалното развитие; качествено обслужването на транзитния график по Транс-европейските транспортни коридори; намаляване изолацията в граничните райони и насърчаване на инвестициите в трансграничната търговия; интегриране на пътната инфраструктура на Република България към Транс-европейската транспортна мрежа.
На срещата изпълнителният директор на “Метрополитен” ЕАД инж. Боян Братоев представи разширението на метрото в посока “Пътен възел Надежда” – Централна гара – бул. “Черни връх” и отсечката ж.к. “Младост 1 – ж.к. “Дружба” – летище София”.
Първият участък ще е с дължина 6,5 км и ще има 7метростанции. Строителството му ще започне април 2008 г., като се очаква да завърши през декември 2011 г. Прогнозната стойност на участъка, включваща проектиране, строителство и супервизия, възлиза на 145 млн. евро.


Вторият етап от строителството ще е с дължина - 7,1 км и ще има 6 метростанции. Строителството ще започне през 2009 г. и ще приключи за 4 години. Стойността му възлиза на 138 млн. евро.
В края на своето представяне Боян Братоев акцентира и на обществените ползи от проекта за разширение на метрото като подчерта, че броят на превозваните пътници ще нарасне драстично до 350 000 дневно; ще намалеят трафикът и пътнотранспортните произшествия с около 14%; ще намалеят и парниковите газове с около 11,5 хил. тона годишно.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005543 .