Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow През 2008 г. се очаква спад до 2% на икономическия ръст на страните от ЕС

През 2008 г. се очаква спад до 2% на икономическия ръст на страните от ЕС

вторник, 04 декември 2007 / Прочетено 3930 пъти
Комисарят по паричните въпроси Хоакин Алмуния заяви, че спадът в икономическия ръст на еврозоната е резултат от повишаването на инфлацията и тенденцията в курса на долара спрямо еврото, предаде агенция Блумбърг. Алмуния участва в срещата на 13-те министри на страните от еврозоната в Брюксел. Той твърди, че спадът в икономическия ръст на еврозоната през 2008 г. ще е първият от три години насам.

Европейският комисар по паричните въпроси се аргументира и с анализа на европейския директор на Международния валутен фонд Мишел Деплер. Прогнозата на МВФ е, че ръстът на еврозоната за следващата година ще достигне 2,1% спрямо 2,3% през октомври, информира europe.bg.
Алмуния изтъкна, че еврото продължава да повишава стойността си спрямо долара, а потребителските цени са се покачили в най-голяма степен спрямо 2001 г. Според него ръстът на еврозоната ще бъде "около 2%, може и малко под него". Комисарят отбеляза, че европейският износ е по-малко конкурентоспособен заради рязкото покачване на стойността на еврото спрямо долара с 11% тази година.
Прогнозата на Европейската комисия за ръста на еврозоната през 2008 г. от ноември е 2,2% спрямо 2,6 процента за 2007 г. Очаква се Европейската централна банка да публикува своите очаквания след два дни, когато ще се обсъжда нивото на лихвения процент в ЕС.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006928 .