Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow Общоевропейската валута да се изписва и на кирилица

Общоевропейската валута да се изписва и на кирилица

вторник, 13 ноември 2007 / Прочетено 4311 пъти
От 13 декември 2007 г. единната европейска валута ще се изписва на кирилица ЕВРО, съобщиха от пресофиса на евродепутата Филиз Хюсменова.
Европейската комисия е отговорила на въпросите на Хюсменова във връзка с начина за изписване на наименованието на валутата на български език и дали е допустимо Европейската централна банка (ЕЦБ) да изисква от България преводът на български език да бъде "еуро", след като ЕС работи за насърчаване на многоезичието във всичките си политики.

Хюсменова символично е депозирала въпросите си към ЕК на 26 октомври, когато Европа тържествено отбелязва Деня на езиковото многообразие, пише в съобщението.
В отговора на ЕК се посочва, че първичното законодателство на ЕС има задължителен характер за институциите и останалите органи, създадени с Договора за ЕС, включително за ЕЦБ, съобщава top.bg.
Европейският съвет от Мадрид през декември 1995 г. с решението си да наименува единната валута "euro" прие, че наименованието на единната валута трябва да бъде еднакво на всички официални езици на Европейския съюз, като се отчита съществуването на различни азбуки.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006435 .