Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow България и Европейския съюз arrow Българите са с най-ниската компютърна грамотност в ЕС

Българите са с най-ниската компютърна грамотност в ЕС

четвъртък, 18 октомври 2007 / Прочетено 3860 пъти
Населението в Южна и Източна Европа има най-малки познания и умения при ползването на компютър и интернет, пише в доклад на Европейската комисия, цитиран от вестник The Economist . Според изданието най-голяма вероятност да срещнете "компютърни факири" има по оста от Германия до скандинавските държави, Финландия и Исландия.

Най-слаби компютърни умения се регистрират в България, уточнява вестник Монитор.
Българите сякаш са малко объркани от онлайн революцията, показват данните в евродоклада. Ръстът на проникването на широколентовия интернет достъп остава силен, като водещите страни членки на ЕС вече са световни лидери, заявява Вивиан Рединг, еврокомисар по телекомуникациите. Според нея въпреки това е неприемливо, че пропастта между най-силните и най-слабите в това отношение страни в Европа нараства.
Според данните на комисията пропастта между най-силния пазар на интернет доставки (Дания с 37,2% проникване на широколентов достъп сред населението) и най-слабия (България с 5,7%) се разширява леко с разлика от над 30 процентни пункта.
Главната причина за това е липсата на значителни алтернативни инфраструктури в някои страни членки на евросъюза или нуждата за по-последователно и ускорено прилагане на съществуващите мерки, смятат от ЕК.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005244 .